Băncile cu probleme ar putea fi salvate cu bani din depozitele populaţiei, în situaţii extreme. La ce înţelegere au ajuns statele membre UE

Data publicării:
banci-2

Ca să nu mai folosească banii plătitorilor de taxe, Uniunea Europeană s-a gândit că ar putea salva băncile cu probleme cu banii din depozitele populaţiei. Ţările membre UE s-au înţeles miercuri noapte la Strasbourg asupra mecanismului prin care se va interveni în momentul în care o bancă se află în pragul falimentului, iar folosirea banilor din depozitele mai mari de 100.000 de euro este una dintre măsurile care pot fi luate pentru a recapitaliza banca.

Noul plan de intervenţie va fi implementat în mai multe etape, va da Băncii Centrale Europene mai multă putere şi va da naştere unui fond european de ajutorare a sistemului bancar la care Germania nu vrea să participe.

După şase luni de discuţii aprinse, ţările membre UE au ajuns în sfârşit la o înţelegere de principiu asupra modului în care va fi ţesută plasa de siguranţă pentru băncile aflate pe marginea prăpastiei. Pe toată durata crizei, guvernele naţionale din Uniunea Europeană au pompat aproape 500 de miliarde de euro din fondurile publice pentru salvarea băncilor cu probleme. În viitorul sistem, banii publici vor mai fi folosiţi doar în condiţii cu adevărat excepţionale.

Înainte de toate, se va încerca salvarea băncilor cu banii pe care acestea deja îi au la dispoziţie. Primii sacrificaţi vor fi acţionarii băncilor cu probleme ale căror participaţii vor fi diluate prin recapitalizare. Apoi, cei care au împrumutat băncile cumpărând obligaţiuni emise de ele nu îşi vor mai primi toţi banii înapoi. Iar în situaţii extreme, Uniunea Europeană ar putea decide ca instituţiile financiare să fie salvate cu banii din depozite, ceea ce ar putea da naştere unei mari probleme de imagine pentru sistemul bancar european.

Uniunea Europeană dă însă asigurări că depozitele de până la 100.000 de euro vor fi garantate în continuare.

În prezent, garanţiile gestionate de fonduri naţionale sunt înfiinţate în fiecare stat membru al Unuiunii Europene, dar în viitor, va exista un fond de garantare pan-european. Tot la nivel continental va exista şi un fond de intervenţie care va strânge bani de la bănci şi va folosi sumele colectate pentru salvarea instituţiilor financiare cu probleme.

Iniţial, adică începând cu 1 ianuarie 2016, fiecare ţară va avea propriul fond de intervenţie. Până în 2026, acest fond va deveni unul comun pentru întreaga Uniune Europeană, ceea ce nu le convine foarte mult politicienilor şi economiştilor germani, care se tem că banii băncilor germane vor fi folosiţi pentru salvarea băncilor din alte colţuri ale Europei.

Întregul plan de urgenţă pentru băncile europene face parte de fapt din planurile înfiinţării unei Uniuni Bancare Europene, în care Banca Centrală Europeană va juca un rol important, alături de o viitoare Autoritate Bancară Europeană. Împreună, cele două instituţii vor avea inclusiv puterea de a închide băncile ale căror probleme sunt considerate atât de mari încât pun în pericol întregul sistem financiar european.

Însă, chiar dacă ţările membre UE au căzut de acord asupra acestui sistem de intervenţie, mai are nevoie de ceva aprobări pentru a putea fi pus în aplicare.  

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...