Cele cinci metode prin care UE ar putea să ajute la încheierea războiului din Ucraina (Politico)

Data publicării:
Soldați ucraineni participă la antrenamente în apropiere de linia frontului
Conflictul a devenit un război brutal de uzură între capacitatea Moscovei de a continua luptele și abilitatea Occidentului de a susține Ucraina. Foto: Profimedia Images

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar acestea nu vor produce prea multe pagube pentru Kremlin, cu toate că Bruxellesul ar putea face mai mult, potrivit Politico. Iată cinci moduri în care UE ar putea să îl lase pe Putin fără fonduri de război.

Reglarea plafonului de preț al petrolului

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, câștigurile obținute din livrările de gaze și petrol reprezentau aproape jumătate din veniturile Rusiei. Acum, când tot mai multe companii și muncitorii calificați părăsesc țara, combustibilii fosili sunt una din puținele surse de profit rămase.

În decembrie 2022, clubul țărilor bogate G7, împreună cu UE și Australia, au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul importat din Rusia, în încercarea de a forța Moscova să continue livrările pentru a stabiliza piața globală și, în același timp, să reducă profiturile rușilor.

Cu toate că planul a funcționat inițial, în prezent, aproape niciun transport de petrol din Rusia nu se mai vinde sub limita impusă acum mai bine de un an.

petroliere-țiței-rusesc
SUA au început să sancționeze companiile care încearcă să ocolească restricțiile impuse împotriva comerțului cu petrol rusesc. Foto: Profimedia Images

Una dintre principalele obiective ale Kievului este să convingă aliații occidentali să ia măsuri împotriva „flotei fantome” de petroliere de care Rusia se folosește pentru a-și vinde petrolul ocolind sancțiunile.

Ucraina le cere, de asemenea, țărilor partenere să facă ceva pentru a preveni situația în care India, Turcia și China cumpără țiței rusesc la orice preț, pe care apoi îl folosesc în rafinăriile lor pentru a-l transforma în benzină, motorină sau alți combustibili ce pot fi vânduți mai departe.

Ochirea comerțului rusesc cu metale

Unele țări UE cer măsuri și mai drastice: interzicerea tuturor importurilor de aluminiu din Rusia. 80% din comerțul foarte profitabil cu metale extrase din Rusia nu este suspus sancțiunilor.

Țările baltice și Polonia susțin această măsură, însă Comisia Europeană nu a inclus-o în propunerea pentru cel mai nou pachet de sancțiuni. Pentru a exista unanimitate, interdicția ar putea fi introdusă în viitor într-o formă treptată, așa cum este cazul produselor semifabricate din oțel rusesc.

Companiile rusești ar câștiga aproximativ 2,2 miliarde de euro din exporturile de aluminiu.

Închiderea conductelor de gaz

Cu toate că UE a renunțat rapid la petrolul rusesc după izbucnirea războiului, Moscova a fost cea care a luat decizia de a reduce livrările de gaze naturale pentru Europa – în încercarea de a-i lăsa pe aliații Ucrainei fără o sursă principală de energie.

Totuși, gazul rusesc reprezenta încă 15% din cantitatea totală importată de Europa anul trecut, după ce UE a început să cumpere tot mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, Norvegia, Libia și Algeria.

Paks-2-șantier
Lucrările la centrala nucleară Paks 2 din Ungaria sunt susținute de gigantul rus al energiei atomice, Rosatom. Foto: Profimedia Images

Belgia și Spania și-au mărit chiar volumul de gaze naturale importat din Rusia în 2023. Moscova a câștigat 80 de miliarde de euro în ultimii doi ani din comerțul cu gaze destinate Europei.

Renunțarea completă la gazul rusesc nu este un proces simplu, întrucât multe țări au semnat contracte pe termen lung care sunt greu de rupt.

Scoaterea din joc a intermediarilor

Comerțul pe piața neagră a înflorit după ce Occidentul a interzis multe dintre exporturile de produse de lux în Rusia și – mai îngrijorător – de produse cu „dublă utilizare” de care se poate folosi armata rusă pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei.

Cu toate că unele țări, precum Kazahstan și Armenia, au declarat că vor respecta sancțiunile occidentale impuse împotriva Rusiei, altele, precum Georgia, preferă să continue comerțul liber cu Moscova și să încerce să se apropie tot mai mult de UE.

Alte state mai îndepărtate de Rusia – Turcia, India, China – au profitat imediat de nevoia Moscovei de a găsi rute comerciale alternative. Beijingul livrează tone de echipamente sofisticate pe care forțele ruse le pot folosi în Ucraina.

În noul pachet de sancțiuni, UE va adăuga cel mai probabil mai multe companii din China care nu au respectat restricțiile internaționale.

Eliminarea Moscovei de pe piața energiei atomice din Europa

Moscova rămâne un jucător important în industria civilă a energiei atomice din Europa. Ucraina a spus că a venit timpul ca țările europene să nu mai facă afaceri cu gigantul rus din domeniul energiei atomice, Rosatom, care oferă servicii și combustibili pentru mai multe state UE.

Ca și în alte cazuri, principalul obstacol este reprezentat de Ungaria, care a promis că va bloca orice încercare de a introduce sancțiuni în acest sector. „Probabil că și alte state membre se ascund în spatele Ungariei”, a spus un diplomat UE.

Military mobility of Ukrainian Army in the direction of Bakhmut frontline
UE are mai multe opțiuni pentru a pune și mai multă presiune pe mașinăria de război a lui Putin. Foto: Profimedia Images

Cu toate că Rusia nu dă semne că ar rămâne fără fonduri pentru salariile militarilor și armamentul de care are nevoie în Ucraina în viitorul apropiat, experții spun că nu va putea continua în același ritm pentru totdeauna.

Astfel, conflictul a devenit un război brutal de uzură între capacitatea Moscovei de a continua luptele și abilitatea Occidentului de a susține Ucraina. Ultima rundă de sancțiuni UE nu va fi mai mult decât un gest simbolic care marchează doi ani de la începutul dezastrului din Ucraina.

Bruxellesul s-a angajat să lucreze imediat la un al 14-lea pachet de sancțiuni despre care mulți speră că va avea consecințe mult mai dure pentru Moscova.

„UE a promis că va face tot ce trebuie ca să ajute Ucraina să câștige războiul și există cu siguranță opțiuni pentru a pune presiune”, a spus un diplomat UE.

Opțiuni există – rămâne de văzut dacă ele vor fi doar niște opțiuni sau dacă vor deveni realitate.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri