Sari la conținut

Danemarca introduce temporar controale la frontiera cu Germania. Verificări și la granița cu Suedia

Măsura, care intră în vigoare la ora locală 12:00, a fost luată după ce Suedia a impus, începând de luni, controale similiare pe podul Oresund, care face legătura cu Danemarca.

Faptul că alte țări nordice stopează intrările la frontierele lor poate avea mari consecințe pentru Danemarca. Aceasta poate provoca mai multe cereri de azil”, a declarat prim-ministrul Lars Lokke Rasmussen, într-o conferință de presă, transmit AFP și site-ul de știri thelocal.dk.

Vineri 1 ianuarie, prim-ministrul Rasmussen anunțase că Danemarca ar putea impune în curând controlul pașapoartelor la frontiera cu Germania pentru a stopa fluxul de migranți în țară.

Nu mai vrem să vedem din nou refugiați și migranți pe autostrăzile noastre. Vrem să asigurăm liniștea și ordinea”, a spus el în mesajul de Anul Nou. „S-ar putea crea o situație în care avem nevoie să introducem controlul la frontiera cu Germania, dacă decidem că acest lucru este cel mai bun pentru Danemarca”, a adăugat premierul.

Autorităţile de la Stockholm fac, de la miezul nopţii, verificări la frontiera cu Danemarca, pentru a limita numărul refugiaţilor. Toţi pasagerii trenurilor, autobuzelor şi feriboturilor care vin din Danemarca trebuie să prezinte acte de identitate.

Aproximativ 163.000 de imigranţi au depus cereri de azil în Suedia în 2015. Un număr extrem de mare pentru Regatul cu o populaţie de numai 9 milioane şi jumătate de locuitori. În Danemarca, în 2015, au ajuns aproximativ 19.000 de refugiati.