Eliberarea Robotîne, datorată unui grup de 31 de militari: Au mers târâș 18 ore prin câmpuri minate și au făcut munca unui batalion

Data actualizării: Data publicării:
militari ucraineni
Dmitro Kuleba a povestit la Reuniunea diplomației franceze cum au reușit militarii ucraineni să străpungă liniile rusești și să elibereze localitatea Robotîne. Foto: Profimedia

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a povestit la Reuniunea diplomației franceze cum au reușit militarii ucraineni să străpungă liniile rusești și să elibereze localitatea Robotîne, relatează Ukrainska Pravda. Succesul acestei operațiuni se datorează unui grup format din 31 de luptători încrezători în șansa lor și efortului depus de aceștia. „Au făcut munca unui batalion format din 400 de oameni”, a subliniat Kuleba.

„În acest moment, forțele armate ale Ucrainei continuă să avanseze. Este extrem de dificil. Numărul câmpurilor minate și al fortificațiilor este fără precedent. Dronele, elicopterele și avioanele rusești domină cerul. Dar reușim treptat. Acum câteva zile, am spart apărarea rusă într-una dintre cele mai dificile secțiuni ale frontului și am eliberat așezarea Robotîne, importantă din punct de vedere strategic”, a spus șeful diplomației de la Kiev.

Kuleba le-a povestit diplomaților francezi cum a fost posibil acest lucru.

De câteva luni, o unitate ucraineană a desfășurat atacuri continue în această zonă a frontului, iar din cauza epuizării și a pierderilor, la un moment dat, această unitate și-a pierdut capacitatea de a continua ofensiva. Și atunci s-au luat „decizii radicale”, conducerea unității fiind schimbată.

Ministrul a spus că noul comandant a vrut să formeze o unitate cu militari motivați și pregătiți să execute misiuni de luptă. A creat astfel un grup de 31 de luptători, dintre care o treime nu avea experiență de luptă, dar toți aveau încrederea că vor câștiga.

După o pregătire temeinică, acest grup a stabilit legături cu unitățile apropiate și a început să acționeze de-a lungul liniei de contact.

„Timp de 18 ore, s-au târât literalmente pe burtă, kilometri întregi, prin câmpuri minate, unde rușii amplasaseră și câte șase mine pe metru pătrat”, a continuat ministrul ucrainean de externe.

În cele din urmă, unitatea a ajuns la o fâșie de arbuști care delimitează câmpurile fermierilor. „Ai noștri i-au alungat pe ruși de acolo și au menținut poziția timp de două zile, până la sosirea întăririlor”.

Ulterior, grupul a parcurs încă 10 kilometri, cărând rucsacuri grele de 35-40 de kilograme prin câmpuri pline de mine. Au avut timp doar să-și tragă sufletul pentru scurt timp și au luat imediat cu asalt pozițiile fortificate rusești, au alungat inamicul și au rezistat până la sosirea forțelor de sprijin, a spus ministrul.

Potrivit lui Kuleba, în total, această unitate a efectuat șase atacuri și două misiuni de recunoaștere în 40 de zile. Un grup de 31 de oameni a făcut munca unui întreg batalion, care ar fi trebuit să fie format din aproximativ 400 de oameni. Pierderile s-au limitat la șapte răniți, dintre care doar unul grav, după ce a călcat pe o mină.

„De fapt, munca acestui grup a făcut posibil ca o întreagă brigadă să atace localitatea Robotîne și să o elibereze, după săptămâni de încercări. După ce asigurăm flancurile, deschidem drumul către Tokmak și, în cele din urmă, către Melitopol și granița cu Crimeea”, a concluzionat Dmitro Kuleba.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri