G4Media: Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu castile pe urechi in fata unui monitor
Foto: GettyImages

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.În ultima vreme, au devenit publice scandaluri de spionaj în mai multe țări. În toată Europa, agenții Rusiei au devenit aproape la fel de vizibili ca în vremea războiului rece, scriu jurnaliștii de la G4Media.ro.

Statele suspectează implicarea GRU în asasinate comise pe teritoriul lor, dar și acțiuni de recrutare, de corupere și de influențare.

Cuibul de asasini din Alpi. Cea mai recentă dezvăluire legată de activitatea GRU, o face ziarul Le Monde. Potrivit publicației, cincisprezece spioni ruşi au folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa. Aceștia ar fi fost specializați în asasinate și ar fi acționat pe teritoriul european din 2014.

Ziarul citează în acest caz o operaţiune de urmărire derulată de serviciile de contraspionaj franceze, elveţiene şi britanice.

Unul dintre cei 15 agenţi ar fi fost identificat de Londra drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia. Tentativa de asasinat s-a produs în în martie 2018. Cei doi au supravieţuit dar o locuitoare din regiune a murit după ce a găsit un flacon care a fost folosit la transportarea produsului toxic. Operaţiunea a provocat un incident diplomatic major între Moscova şi Uniunea Europeană şi a determinat serviciile occidentale să-i urmărească pe cei responsabili.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofiţeri, care nu ar fi efectuat operaţiuni pe teritoriu francez, au călătorit în mai multe rânduri în mici oraşe precum Annemasse, Chamonix sau Evian, în sud-estul Franţei. În plus, ei ar fi operat pe lângă Marea Britanie, în Bulgaria, în Crimeea, în Moldova sau în Muntenegru.

Ei fac parte din unitatea 29155 a centrului 161 de formare specială al GRU. „Această unitate se dedă acum la asasinate, sabotaj sau la sarcini mai obscure precum înfiinţarea unor locuri pentru plasarea de mesaje sau obiecte” prin care agenţii comunică între ei, explică ziarul.

Serviciile franceze au dezvoltat ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, frontalier cu Elveţia şi Italia, ar fi fost utilizat ca „bază pentru toate operaţiunile clandestine ale unităţii 29155 în Europa”, potrivit afirmaţiilor unui înalt responsabil al informaţiilor franceze, citat de Le Monde.

După ”afacerea Skripal”, mai multe țări au decis să expulzeze diplomați ruși. 

Șaisprezece state UE s-au alăturat Marii Britanii pentru a expulza diplomații ruși în urma unei decizii a Consiliului European. Marea Britanie: 23 de diplomați ruși, Croația: un diplomat, Cehia: trei diplomați, Danemarca: doi diplomați, Estonia: un singur diplomat, Franța: patru diplomați, Finlanda: un diplomat, Germania: patru diplomați, Ungaria: un diplomat, Italia: doi diplomați, Letonia: un diplomat, Lituania: trei diplomați, Olanda: doi diplomați, Norvegia: un diplomat, Polonia: patru diplomați, România: un singur diplomat, Spania: doi diplomați, Suedia: un diplomat.

Articolul complet poate fi citit aici.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri