Gardul cerut de Nehammer la granița UE nu va fi plătit din bugetul european. „O nemernicie preluată direct din școala Trump”

Data actualizării: Data publicării:
Karl Nehammer gesticulează
Karl Nehammer vrea la granița UE un zid asemănător celui promis de Trump în SUA. Foto: Profimedia Images

Propunerea cancelarului austriac Karl Nehammer de a ridica garduri la granița exterioară a Uniunii Europene a fost respinsă în Parlamentul European, care nu a inclus-o în schema de buget pentru 2024, anunță europarlamentarul român Nicu Ștefănuță. 

„Zidul lui Nehammer cade odată cu prima schemă de buget UE 2024. Parlamentul European a spus astăzi un clar NU ideii lui Nehammer de a construi ziduri la granița Uniunii. PE a votat cu o majoritate de 321 la 210 că ideea cancelarului austriac este o nemernicie preluată direct din școala Trump”, a scris europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR, membru în Grupul verzilor) miercuri, într-un mesaj pe Facebook.

El a precizat că inițiativa, care a fost introdusă ca amendament din partea PPE, a fost „net respinsă de mai multe grupuri politice”.

„PPE, din care face parte și PNL, a sprijinit ideea venită de la extreme, introducând un propriu amendament, ce-i drept mai diluat, în acest sens. Ideea a fost însă net respinsă de mai multe grupuri politice, printre care și cel al European Greens, din care fac parte.

Astfel, zidul lui Nehammer, care trecuse ca amendament PPE, a căzut odată cu votul final pe prioritățile bugetare de anul acesta. Regret că nu avem un raport adoptat. Regret însă și mai mult lipsa de inspirație și de tact a dreptei, în căruță cu dreapta extremă. Calea greșită pentru Europa: când te faci frate cu extrema dreaptă, să te aștepți să te tragă în noroi”, a mai arătat Nicu Ștefănuță.

Nehammer vrea garduri la frontiera externă a UE

Ideea cancelarului austriac Karl Nehammer de a fi ridicate garduri la frontiera externă a UE a început să fie vehiculată încă de la sfârșitul anului trecut, după respingerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins însă solicitarea lui Nehammer.

„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus Ylva Johansson.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri