Liderii UE vor să negocieze cu China o relație comercială mai bună. Ce a susținut Klaus Iohannis la Bruxelles

Data publicării:
un container albastru cu steagul UE si un container rosu cu steagul chinei, ridicate de o macara
Acordul UE China avea ca scop garantarea pentru întreprinderi a unui cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în cadrul Consiliului European, au dezbătut relațiile comerciale cu China, în contextul în care pandemia de coronavirus a demonstrat cât de dependentă este economia europeană de materiile prime din Asia și America de Sud. Decizia Consiliului, anunțată printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, este de a negocia cu China relații comerciale mai avantajoase. 

„În cadrul discuțiilor privind relaţiile cu China, liderii europeni au subliniat necesitatea reechilibrării relației economice și au reiterat obiectivul finalizării, până la sfârșitul acestui an, a negocierilor pentru Acordul Cuprinzător privind Investițiile, care să echilibreze asimetriile în ceea ce privește accesul pe piețe, să contribuie la crearea unor condiții de concurenţă echitabilă și să stabilească angajamente semnificative față de dezvoltarea durabilă. Prin concluziile adoptate, Consiliul European a solicitat Chinei să își respecte angajamentele anterioare legate de obstacolele în calea accesului pe piață și să se angajeze în negocieri privind subvențiile industriale, desfășurate la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului.

Liderii europeni au încurajat China să-și asume responsabilități mai ambițioase în abordarea provocărilor globale, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice, precum și în sprijinul efortului multilateral ca răspuns la pandemia de COVID-19. Un aspect important este și cel legat de îngrijorarea față de situația drepturilor omului.
În contextul acestor discuții, Președintele României a subliniat importanţa unei abordări pragmatice axate pe obiective clare, dialog şi cooperare, dar şi pe susţinerea fermă a principiilor și valorilor europene. În acest scop, Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea unor eforturi suplimentare pentru asigurarea unui nivel ridicat de ambiţie al Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, respectiv al Acordului Cuprinzător UE-China privind investiţiile”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri