Marine Le Pen, şefa extremei drepte franceze, îi consideră pe aliaţii germani din AfD prea toxici. „E timpul să facem o ruptură clară”

Data actualizării: Data publicării:
Marine Le Pen
Marine Le Pen. Foto: Profimedia Images

Şefa extremei drepte franceze, Marine le Pen, a declarat miercuri că partidul său, Rassemblement National (RN), trebuie să rupă legăturile cu Alternativa pentru Germania (AfD), tot de extremă dreapta, sugerând că formaţiunea germană a devenit un aliat prea toxic înaintea alegerilor europene din iunie.

Marine Le Pen a acuzat AfD că este lipsit de cârmă şi că se află în slujba elementelor radicale din interiorul său.

„Era urgent să se stabilească un cordon sanitar”, a declarat Marine le Pen la postul de radio Europe 1, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„AfD merge din provocare în provocare”, a mai spus ea.

„Acum nu mai este timpul să ne distanţăm, este timpul să facem o ruptură clară cu această mişcare”, a subliniat Marine Le Pen.

Derapajul unui lider AfD

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute, principalul candidat al AfD la alegerile europarlamentare, Maximilian Krah, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica că în „SS nu au fost toţi criminali”.

SS sau „Schutzstaffel” a fost principala forţă paramilitară a partidului nazist al lui Adolf Hitler şi, printre numeroasele sale implicări, a jucat un rol principal în Holocaust - masacrul comis asupra a 6 milioane de evrei şi a altor grupuri vizate de nazişti.

AfD, care anul acesta a crescut vertiginos în sondaje şi a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania înainte de alegerile locale şi europene din acest an, a scandalizat şi a provocat inclusiv deschiderea unor anchete legate de politicile sale şi de comportamentul unor figuri importante din rândurile sale.

Ruptura publică cu Rassemblement National (RN) anunţată de Le Pen ar putea pune la încercare eforturile extremei drepte de a obţine o prezenţă electorală puternică în alegerile pentru Parlamentul European şi ar putea pune mai multă presiune asupra AfD pe plan intern, după ce a început să scadă în sondajele de opinie în ultimele săptămâni.

Comentariile lui Le Pen vin la o zi după ce RN, care conduce cursa pentru alegerile europene în Franţa, a declarat că nu va mai sta alături de AfD în Parlamentul European.

AfD nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, dar postul german de televiziune ZDF a declarat miercuri dimineaţă că Maximilian Krah a părăsit echipa de conducere a AfD.

Sondaje favorabile euroscepticilor

AfD s-a confruntat, de asemenea, cu proteste în stradă după ce figuri de rang înalt au participat la o reuniune în care s-a discutat despre deportarea germanilor cu origini imigrante şi după ce a fost acuzat că adăposteşte agenţi pentru Rusia şi China. Săptămâna trecută, un tribunal german a decis că serviciile de securitate internă pot continua să supravegheze AfD ca partid potenţial extremist.

AfD a respins acuzaţiile de rasism. Partidul se prezintă ca fiind ţinta unui stat paralel pe care se declară gata să-l înlăture.

Sondajele sugerează că partidele naţionaliste şi eurosceptice vor obţine un număr record de voturi în iunie. Este de aşteptat ca alegătorii să pedepsească partidele tradiţionale pentru că nu au reuşit să protejeze căminele de inflaţia ridicată, să limiteze imigraţia sau să ofere locuinţe şi asistenţă medicală adecvate.

Partidele de extremă dreapta din Parlamentul European sunt în prezent împărţite între Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), al căror lider de facto este premierul italian Georgia Meloni, şi grupul Identitate şi Democraţie (ID), condus de RN.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...