Sari la conținut

Marocanii și românii, cei mai numeroși în închisorile din UE

România este țara europeană cu cei mai mulți cetățeni în închisorile din țările Uniunii Europene, în timp ce Maroc este țara cu cei mai mulți deținuți, se arată într-un demers jurnalistic al The Black Sea.

static-final.cdr

Cetățenii europeni condamnați în alte țării ale Uniunii.

Raportul a luat în considerare 25 de țări membre UE, fiind excluse Croația, Malta și Cipru. Așadar, cei mai mulți deținuți din cele 25 de țări ale Uniunii Europene sunt din Maroc (11.700), România (11.511), Albania (5.722), Turcia (4.798) și Polonia (4.449).

Jurnaliștii precizează că datele sunt din 2015 (cu excepția Franței, 2014) și nu reprezintă o statistică oficială întrucât multe țări au metode diferite de raportare.

În cazul cetățenilor români, cei mai mulți sunt condamnați pentru jafuri, precum furturi din magazine ori din buzunare.

Însă, sunt și cazuri de români implicați în fraude pe internet, trafic de ființe umane și jafuri de bancomate.

La nivel de țară, cei mai mulți cetățeni români își execută pedepsele în Italia, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie.

Oficial, 2,9 milioane de români au plecat din țară, fiind cea mai numeroasă diasporă din UE după cea poloneză.

În cazul marocanilor, Germania este țara din UE care se confruntă cel mai mult cu fărădelegi comise de către aceștia.

Lituania, peste România

Din punctul de vedere al procentelor, Lituania are cei mai mulți condamnați în țările din UE. Dintre cei 330.000 de expați, aproximativ 2.000 dintre ei sunt în închisoare, ceea ce înseamnă 0,59 la sută.

Procentul este dublu față de următoarele țări, Letonia și România, care au aproximativ 0,39% dintre cetățenii din diaspora în închisoare.

Jurnaliștii de la The Black Sea mai precizează că este greu de dovedit legătura dintre migrația persoanelor din UE în ultimii 14 ani și nivelul de infractori.