Migranții salvați din Marea Mediterană fug din centrele de carantină din Italia, unde sunt trimiși ca măsură de protecție

Data publicării:
Imigranti in barca arhiva Italia - Guliver GettyImages
Migranți care traversează Marea Mediterană. Foto: GettyImages

Sute de migranți care ajung pe mare în Italia fug din centrele de carantină, unde ar trebui să stea 14 zile. Autoritățile italiene au declanșat o largă operațiune de căutare a fugarilor, în condițiile în care vase cu migranți continuă să sosească pe coastele Italiei.

Aproape 200 de migranți au fugit într-o singură zi dintr-un centru de primire, într-un moment în care Italia pregătea o navă pentru a-i întâmpina pe cei care soseau, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În ziua următoare, alte câteva zeci de migranți au încălcat carantina impusă în Sicilia: ei au fugit luni dintr-un cort păzit de o unitate de protecţie civilă în Porto Empedocle, pe coasta de vest a Siciliei, unde fuseseră trimişi să stea 14 zile în carantină, după ce au ajuns în Italia. Peste 500 de migranţi se aflau în cort, instalat pentru a găzdui 100 de persoane, au relatat mass-media locale.

Exasperaţi, primarii din regiune au declarat că nu pot asigura în acest condiţii respectarea măsurilor de restricţie impuse din cauza noului coronavirus.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne italian a declarat că cei mai mulţi au fost găsiţi şi că niciunul dintre cei care au fost testaţi nu era purtător de SARS-CoV-2.

Ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, atenţionează într-o postare pe Facebook că este de "neconceput" ca cineva să încalce măsura de carantină.

"Migranţi sau nu, dacă ar fi fost italieni, aş fi spus acelaşi lucru. Este o problemă de sănătate publică aici. Virusul nu a dispărut", şi-a exprimat el indignarea.

Di Maio a declarat că poliţia a găsit deja 125 din cei 184 de migranţi care au fugit duminică dintr-un centru din Caltanissetta, în centrul Siciliei.

La rândul său, titulara de la Interne, Luciana Lamorgese, s-a întâlnit luni cu preşedintele Tunisiei, Kais Said, la Cartagena, căruia i-a transmis "puternice preocupări italiene" privind afluxul recent de migranţi provenind din Tunisia, conform unui comunicat.

Economia fragilă a Tunisiei a fost sever afectată de închiderea frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19.

Până în 24 iulie, dintre cei 11.191 de migranţi care au sosit în Italia peste 5.200 au venit din Tunisia şi aproape 4.000 sunt cetăţeni tunisieni, indică Ministerul de Interne italian într-un comunicat. 

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri