O insulă germană a devenit model de independență energetică pentru toată țara

Data publicării:
insula verde

Insula cu 1.000 de locuitori şi 3.000 oi este una total independentă din punct de vedere energetic.

Proiectul a fost început în anii 80 ca o modalitate de a încerca fezabilitatea panourilor solare şi a elicelor eoliene. În timp însă, insula a devenit un model pentru toată ţara, arătând că se poate trăi exclusiv din energie verde.

Totul a fost gândit în detaliu, de la protecția păsărilor care migrează pentru a-şi depune ouăle. Și ceea ce mi se pare important este că toate părțile implicate şi-au dat avizul lor, și bineînțeles, şi cei care locuiesc aici. Inclusiv turismul a fost ajutat de impactul acestor noi energii”, spune Kai Edlefsen, manager la un parc eolian.

Deşi cei mai mulţi dintre locuitorii acestei insule sunt fermieri, mai nou au început chiar ei să devină producători de energie. E drept au fost şi stimulaţi de statul german care oferă o serie de facilităţi acestor producători. Acum pe insulă se produce de trei ori mai multă energie decât necesarul, iar surplusul este vândut către sistemul energetic național.

Dar condiţiile meteo nu sunt întotdeauna favorabile energiei eoline sau fotovoltaice, atunci intervine centrala pe biogaz, care transformă porumbul sau gunoiul în metan şi ulterior în energie.

„Biogazul este o formă alternativă foarte avantajoasă de energie. Este o sursă sigură şi, foarte important, el poate să fie stocat”, explică Henning Clausen, producător de biogaz.

Avantaj pe care nu-l au celelalte două tipuri de energie, eoliană şi solară. Asta este acum următoarea provocare pentru micuţa insulă germană în dezvoltarea energiilor regenerabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri