Oficial UE: Nu comentăm publicarea interceptării discuţiei dintre Nuland şi diplomatul SUA de la Kiev

Data publicării:
CE

 

(Pia Ahrenkilde Hansen)

"Nu vom comenta, din principiu, publicarea unor astfel de interceptări şi nu mă voi aventura în interpretările pe care mi le cereţi", a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, întrebată dacă publicarea acestei interceptări este interpretată de Bruxelles ca un act de transparenţă sau ca unul nociv pentru relaţia UE-SUA.

Oficialul european a mai precizat că "preocuparea" UE este de a încerca să-i ajute pe ucraineni "să găsească o soluţie la criza actuală". "Şi vom continua, împreună cu partenerii noştri internaţionali, să facem toate eforturile pentru a susţine procesul în curs, dialogul, procesul politic în vederea găsirii unor soluţii pentru Ucraina. Evident că Ucraina decide, dar noi suntem acolo, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a o ajuta", a spus Pia Ahrenkilde Hansen, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al CE a refuzat să se pronunţe asupra originii acestor interceptări sau a intenţiilor din spatele publicării înregistrării pe internet. De asemenea, Hansen nu a oferit detalii despre măsurile de securitate ale UE pentru a evita interceptarea unor astfel de convorbiri, precizând doar că acestea există.

O voce dintr-o înregistrare audio atribuită Victoriei Nuland - asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afaceri Europene şi Eurasiatice - rosteşte o înjurătură la adresa Uniunii Europene într-o discuţie cu ambasadorul SUA la Kiev pe tema modului de gestionare a crizei din Ucraina.

"F... UE", afirmă vocea care seamănă cu cea a Victoriei Nuland într-o conversaţie prin telefon cu ambasadorul SUA la Kiev, Geoff Pyatt, pe tema modalităţilor de gestionare a crizei politice din Ucraina, potrivit unei înregistrări difuzate, joi, pe YouTube.

Conform Agenţiei France-Presse, vocea pare a fi cea a Victoriei Nuland, însă acest lucru nu poate fi stabilit cu certitudine.

Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat, potrivit AFP: Faptul că înregistrarea a fost difuzată de "Guvernul rus spune ceva despre rolul Rusiei".

Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeană, relatează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki nu a dezminţit acest apel telefonic, dar a refuzat să spună mai multe despre o "conversaţie diplomatică privată".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri