Sari la conținut

Polemici în Franţa privind locul unde vor fi înhumaţi autorii atacurilor teroriste

 

Avocatul văduvei lui Said Kouachi, Antoine Flasaquier, nu ştie pentru moment dacă familiile pot recupera cadavrele autorilor atacurilor de la Paris.

"Nu reuşesc să obţin vreo informaţie pe acest subiect de la Parchetul antiterorist din Paris", afirmă el.

"A priori, clienta mea va cere corpul neînsufleţit. Ea şi-ar dori să organizeze o ceremonie normală, dar nu cred că va fi posibil. În orice caz, ar fi o idee foarte proastă ca el să fie înmormântat la Dammartin-en-Goële", a explicat avocatul.

De fapt, în cazul în care cadavrele fraţilor Kouachi nu vor fi cerute de un membru al familiei, ei ar putea fi înhumaţi în această comună din Seine-et-Marne, unde asasinii de la Charlie Hebdo au murit, vineri seara, în timpul asaltului forţelor speciale asupra tipografiei în care se refugiaseră. Legea precizează că un defunct poate fi înhumat în localitatea de domiciliu, acolo unde a murit sau unde se află cavoul familiei.

Pentru moment nu a sosit nicio cerere la primăria din Reims (Marne), unde locuia Said Kouachi, nici la cea din Dammartin-en-Goële.

"Înregistrarea la starea civilă va avea loc aici, având în vedere că acesta este locul decesului. Dar pentru ce se va întâmpla ulterior nu s-a decis nimic. Nu noi gestionăm acest lucru. Statul este cel care decide", a declarat primarul din Dammartin-en-Goële, Michel Dutruge (UMP).

Părerile locuitorilor acestei comune sunt însă împărţite."Trebuie totuşi înhumaţi. Aici sau în altă parte ... Aveau o problemă la cap, dar sunt nişte rămăşiţe umane", afirmă Sébastien Crey, un localnic în vârstă de aproximativ 30 de ani.

"Ar fi şocant. Nu îşi au locul aici, după pagubele pe care le-au făcut", susţine un altul, sub acoperirea anonimatului.

Flasaquier consideră însă că cel mai important este ca operaţiunea să se desfăşoare discret. "Obiectivul este ca momentul şi locul depunerii cadavrului, precum şi locul de înhumare să rămână cât mai discrete posibil pentru a nu se crea zarvă. Nu aş vrea să devină un sanctuar pentru persoane cu probleme", a adăugat el.

Christian Saint-Palais, avocatul văduvei lui Cherif Kouachi, nu a vrut să facă niciun comentariu pe acest subiect. Primăria din Grigny (Essonne), de unde era originar Amedy Coulibaly şi unde locuiesc mama şi sora lui, nu a primit nicio cerere de înhumare. Nici cea din Viry-Châtillon, unde era înscris pe listele electorale, nu a primit o astfel de solicitare.