Premierul Belgiei, replică dură pentru Viktor Orban: „Ar trebui să-ți ții gura”

Data actualizării: Data publicării:
Alexander de Croo vorbeste la microfoane în Consiliul European
Premierul belgian Alexander de Croo. Foto: Profimedia Images

După săptămâni întregi de răfuială politică între liderii europeni și premierul maghiar Viktor Orban, care a spus că Ucraina este „una dintre cele mai corupte țări din lume”, decizia de a deschide oficial negocierile de aderare la UE cu statul atacat de Rusia, luată după mai puțin de 9 ore de discuții în Consiliul European, fără votul Ungariei, a fost o surpriză.

Nu există niciun mecanism care să permită unei țări să se abțină la o decizie de o asemenea amploare, dar Ungaria a sugerat că a fost o decizie aprobată de 26 de state membre și nu de 27.

Vorbind într-o înregistrare video pe rețelele sociale, Orban a declarat că nu a votat deoarece nu a vrut să ia parte la ceea ce a considerat a fi „o decizie complet lipsită de sens, irațională și greșită”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Budapesta a decis că celelalte state membre „ar trebui să-și urmeze propriul drum”, a spus el. „Ungaria nu vrea să participe la această decizie proastă și din acest motiv Ungaria nu a participat la decizia de astăzi”, a spus Orban.

A fost departe de poziția tranșantă pe care părea să o adopte cu doar câteva ore mai devreme, când a promis să blocheze orice astfel de demers privind extinderea UE.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a criticat comentariile făcute de Orban după vot, declarând jurnaliștilor: „Dacă participi la o decizie, ești de acord cu decizia... trebuie doar să îți ții gura închisă”, transmite The Guardian.

Premierul a adăugat rapid: „Nu ar fi trebuit să spun asta”.

Liderii UE au convenit, de asemenea, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.

În ceea ce privește candidatura Bosniei și Herțegovinei, negocierile au primit, de asemenea, undă verde după ce statul balcanic va îndeplini „gradul necesar de conformitate”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri