Romi atacați, în Franța, pentru că ar fura copii cu duba. Psiholog: Ai noștri i-au înnebunit pe occidentali, nu mai știu cum să scape de ei

Data actualizării: Data publicării:
romi atacati

O ştire falsă despre romi din România şi Bulgaria care fură copii pentru a le lua organele, a provocat o psihoză în Franţa. Deşi nu au trecut printr-o astfel de experienţă şi nici nu cunosc pe cineva care ar fi păţit acest lucru, mulţi oameni şi-au facut dreptate cu propriile mâini. Mai exact, au atacat romi care păreau să corespundă descrierii.

20 de persoane au fost arestate, după astfel de atacuri, a anunţat poliţia care, în acelaşi timp, a subliniat că este vorba despre zvonuri complet nefondate. Acestea s-au răspândit cu rapiditate pe internet. Uneori este vorba despre un bărbat cu o dubă albă care răpeşte copiii de pe stradă. Alteori duba este roşie sau galbenă, cu număr de România sau Bulgaria.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a explicat la Digi24, că propagarea știrilor false este foarte ușoară în era informației.

„Toate aceste știri false sunt, să zicem, niște experimente care se fac. Nu doar trebuie să analizăm din perspectiva mulțimilor. Toți oamenii aceștia, care sunt precum oile, sunt manevrabili, sunt oameni care nu verifică informațiile, să fie din 3 surse, acționează instinctiv, impulsiv. Sunt oamenii informați, cu tehnologie avansată, cu telefoane deștepte și această știre falsă și altele de aceeași factură se propagă foarte ușor.

Ele nu sunt analizate, digerate, puricate cu atenție și oamenii acționează precum oile. Noi i-am exasperat pe occidentali. Ne-am exportat până și cerșetorii, nu vedeți? Am creat în rândul acestor occidentali, așa, un fel de psihoza. Când văd români, se gândesc la toate relele. Noi nu mai avem forță de muncă aici. Aici nu mai găsești în România niciun cerșetor.
Te miri unde sunt cerșetorii noștri, unde sunt faliții noștri? Nici faliți nu mai avem. Este un război psihologic pe undeva și se fac tot felul de experimente. Rețelele astea de socializare sunt o metodă foarte bună prin care poate fi obținut orice printr-o știre falsă. Trebuie doar să te pui la un pupitru de comandă și să hotărăști ce vrei să faci în țară respectivă. Păi, Vestele galbene. În Anglia, păi, Brexitul.

Noi însă analizăm un efect, vârful icebergului, dar toate aceste războaie psihologice au o miza mai mică sau mai mare. În cazul nostru prozaic, au ce au cu ai noștri, care i-au înnebunit pe occidentali și nu mai știu ce să facă occidentalii ca să scape de ei.

În psihologia mulțimilor se spune foarte clar de foarte mulți ani că în toate aceste războaie psihologice, noi avem nevoie de o masă de manevră. Oamenii, o comunitate foarte neomogenă, acționează că și cum ar fi un organism unitar. Arunci o bombă din asta, arunci o veste din asta falsă și toată lumea se comportă precum oile, nu există o gândire, masă nu are o gândire. Opinia publică acolo nu există.

Cu cât e mai bombastică această informație, cu atât e mai credibilă, în paranteză spus. E simplu ce se întâmplă. I-am exasperat cu acești etnici ai noștri, i-am înnebunit. Ei aruncă această informație falsă și vor să scape de etnicii noștri, să-i trimită înapoi în țară, încearcă toate metodele posibile și imposibile. Acum, poate nu e chiar un război psihologic gândit cu un comandament, dar oamenii întră într-o stare ciudată, intr-o psihoza și dacă cineva își aruncă o părere vizavi de o chestie de genul asta și toată lumea se ia după ... n-ați văzut că a fost demontată această informație, dar puteau să sufere acei oameni nevinovați care s-au refugiat undeva și au scăpat cu viață, după ce aia au demolat mașînă, au incendiat-o. Se poate întâmplă ceva foarte grav.
Oamenii nu mai gândesc în acea situație, acționează instinctual. S-a întâmplat, hai să acționăm”, explică Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri