Șeful de cabinet al lui Viktor Orban: „Plafonarea preţurilor la utilităţi nu ar fi posibilă fără gazul din Rusia"

Data actualizării: Data publicării:
conducta gaze
Germania ia în calcul să oblige companiile de gaze să asigure rezerve pentru iarna viitoare. Foto: Profimedia Images

Plafonarea preţurilor la utilităţi pentru gospodăriile din Ungaria nu ar fi posibilă fără importurile de gaz din Rusia, a afirmat, joi, şeful de cabinet al premierului ungar, transmite MTI.

Gergely Gulyas a subliniat într-o conferinţă de presă că menţinerea dialogului cu Rusia este în interesul Ungariei şi al Europei în ansamblu, la fel şi întărirea legăturilor economice în cea mai mare măsură posibil.

El a adăugat că Europa trebuie să facă tot posibilul pentru a împiedica un conflict, un război ori violenţe în Ucraina şi în regiune, conform Agerpres.

Ungaria este „conştientă de poziţia şi ponderea sa”, a menţionat oficialul ungar, explicând că din acest motiv probabil că nu va depinde de Ungaria „dacă SUA şi Europa doresc sau vor să ofere Rusiei garanţiile pe care le cere”.

Totuşi, problemele securităţii energetice şi relaţiile cu Rusia sunt inseparabile în egală măsură pentru Ungaria şi pentru Europa, a insistat Gulyas.

Potrivit şefului de cabinet al premierului ungar, rezervele de gaz ale Ungariei din Rusia sunt asigurate până în 2036.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, marţi, în cursul întrevederii cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul vizitei sale la Moscova, că „niciun lider european nu vrea război”, în aluzie la tensiunile legate de Ucraina. Contrar altor ţări din regiune, precum Polonia, România şi Bulgaria, Ungaria nu şi-a exprimat clar sprijinul pentru Ucraina în ultimele săptămâni în contextul creşterii tensiunilor la graniţele sale, unde Moscova a concentrat zeci de mii de militari şi un important număr de echipamente, provocând suspiciuni că ar putea ataca ţara vecină.

Ungaria este interesată de creşterea volumului livrărilor de gaze ruseşti, a spus premierul Viktor Orban. „Încheierea contractelor de livrare a gazelor (până în 2036) a fost foarte importantă. În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, aş dori să ating obiectivul de a creşte aprovizionarea” Ungariei cu gaze, a afirmat premierul ungar la discuţiile cu preşedintele rus.

În 2020, Gazprom a livrat Ungariei 8,637 miliarde de metri cubi de gaze, în prima jumătate a anului 2021, livrările au crescut cu 5%, până la 3,909 miliarde de metri cubi, conform agenţiei ruse de presă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri