Tensiuni post-Brexit. Ambasadoarea Franţei va fi convocată la Ministerul britanic de Externe, în scandalul bărcilor de pescuit

Data publicării:
Vase de pescuit.
Tensiuni post-Brexit între Franţa şi Marea Britanie din cauza cotelor de pescuit. Foto: Profimedia

Londra o va convoca pe ambasadoarea Franţei după ameninţările formulate de Paris pe tema licenţelor de pescuit post-Brexit, despre care Parisul susţine că sunt prea puţine, a anunţat guvernul britanic.

Subliniind că Regatul Unit consideră acţiunile avute în vedere de Franţa nejustificate, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss i-a dat instrucţiuni secretarului de stat pentru Europa, Wendy Morton, să o convoace pe ambasadoarea franceză Catherine Colonna, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, relatează AFP, citată de Agerpres.

Regretăm limbajul de confruntare care a fost utilizat constant de guvernul francez în această chestiune, care nu facilitează soluţionarea lucrurilor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tonul a urcat rapid miercuri, după anunţarea de către Franţa a intrării în vigoare a primelor măsuri de retorsiune - întărirea controalelor şi interdicţia pentru navele britanice de a debarca în porturile franceze - împotriva insulelor anglo-normande şi a Regatului Unit începând de la 2 noiembrie, dacă pescarii francezi nu obţin mai multe licenţe pentru pescuit în apele lor.

Repetăm că guvernul a aprobat 98% din cererile de licenţă din partea navelor UE de a pescui în apele Regatului Unit şi, cum am indicat în mod clar, vom examina fiecare element de probă în cazul celor rămase, a adăugat aceeaşi sursă, făcând referire la o cifră contestată de Franţa, care vorbeşte despre 90%.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri