Ucraina: Viktor Ianukovici s-a îmbolnăvit şi intră în concediu medical. El acuză liderii opoziţiei că ţine oamenii în stradă „din ambiţie”

Data publicării:
ucrainasteaguri

În plină criză şi în timp ce tot mai multe voci îi cer demisia, preşedintele Ucrainei intră în concediu medical. Viktor Ianukovici spune că suferă de viroză respiratorie. Are însă şi alte probleme: Statele Unite se pregătesc să impună sancţiuni dacă mitingurile violente reîncep la Kiev.


Într-un comunicat postat pe site-ul preşedinţiei, Viktor Ianukovici acuză opoziţia că îndeamnă oamenii să stea în stradă, în frig, din cauza unor ambiţii politice ale câtorva lideri. Mesajul său a fost transmis în timpul concediului medical pe care şi l-a luat, şi despre care protestatarii cred că este doar o modalitate de a se îndepărta puţin de situaţia creată. Iată doar două comentarii ale protestatarilor pe această temă:

Cred că este sătul de ceea ce se întâmplă în ţară şi are nevoie de o zi de pauză să se gândească la asta. Poate merge şi la o consultaţie la psihanalistul lui.

Dragă Victor Fedorovici Ianukovici, sunt încă bani în Ucraina, mergi în Insulele Canare, tratează-te, fiindcă noi suntem bine, sănătoşi, ne descurcăm aici. Suntem mulţi.

Între timp, reprezentanţii guvernului arată că preşedintele a făcut presiuni asupra parlamentarilor să voteze legea amnistiei şi i-a ameninţat cu alegeri anticipate. Această concesie a puterii vine cu anumite condiţii: protestatarii trebuie să elibereze clădirile guvernamentale ocupate, să părăsească Piaţa Libertăţii şi să dea jos baricadele, într-un termen bine stabilit. „Legea prevede că, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile cerute în timp de 15 zile, ea nu va mai fi în vigoare”, explică Andrei Portnov, adjunctul Administraţiei Prezidenţiale.

Protestatarii refuză însă condiţiile şi nici occidentalii nu le consideră rezonabile. „Nu pot spune dacă propunerile preşedintelui făcute odată cu adoptarea legii amnistiei sunt pentru a câştiga timp, ştiind că unele dintre ele nu pot fi îndeplinite. De exemplu, completa evacuare a Maidanului şi a tuturor pieţelor din capitală şi din alte regiuni”, a comentat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe german.

În acest context, noul premier ucrainean Serghei Arbuzov a avut o primă întâlnire cu emisarii internaţionali, pentru a-i convinge de dorinţa sa de rezolvare a crizei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri