VIDEO 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei. Festivităţi, petreceri, focuri de artificii şi consacrata paradă militară de pe Champs-Elysées

Data publicării:
vive la france

Franţa îşi sărbătoreşte pe 14 iulie ziua naţională - Căderea Bastiliei. Momentul festiv a fost marcat la orele dimineţii printr-o paradă militară care a avut loc în centrul Parisului. Seara, în toată Franţa, au avut loc petreceri şi grandioase focuri de artificii.

Din 1880, francezii îşi sărbătoresc ziua naţională pe 14 iulie. Două evenimente importante coincid cu această dată: primul este căderea închisorii Bastilia din Paris – simbol al autorităţii regale – în 1789, moment care coincide cu începutul Revoluţiei Franceze, iar al doilea este declararea monarhiei constituţionale, în 1790.

Parada militară este evenimentul cel mai aşteptat de fiecare dată de Ziua Franţei. Locul defilării a variat de-a lungul anilor dar, din 1980, parada s-a desfăşurat numai pe bulevardul Champs-Elysées.

Anul acesta, la ceremonii au participat 4800 de soldaţi, elevi ai şcolilor militare franceze, dar şi trupe din Legiunea Străină. Ca să parcurgă traseul de paradă lung de 880 de metri, un soldat a avut nevoie de 12 minute şi 1300 de paşi, au calculat autorităţile. Au defilat alături de ei peste 260 de vehicule militare.

Parada a fost deschisă de un grup de 60 de soldaţi din Mali, în semn de apreciere a eforturilor depuse de soldaţii francezi la eliberarea ţării lor, urmaţi de un detaşament de soldaţi din Croaţia, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană.

Iar ca să marcheze 50 de ani de la semnarea tratatului de reconciliere dintre Germania şi Franţa, un avion al forţelor aeriene germane a străbătut cerul Parisului alături de cele din Hexagon.

Ziua s-a încheiat cu impresionante spectacole cu focuri de artificii.

Sute de francezi au sărbătorit Ziua Naţională la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, ziua Franţei a fost sărbătorită încă de sâmbătă seară, împreună cu ambasadorul Franţei în România, Philipe Gustin. Nu au lipsit produsele din rafinata bucătărie franceză şi o fanfară care a întreţinut atmosfera.

Ambasadorul Franţei, Philipe Gustin, a transmis un mesaj către zecile de mii de cetăţeni ai ţării sale aflaţi în România: „Le urez o sărbătoare naţională frumoasă, sărbătoarea noastră naţională. Şi, ca de fiecare dată când îi întâlnesc, le spun în discursul meu că le cer să fie ei înşişi ambasadori ai Franţei în România. Şi cea mai bună manieră de a fi ambasadorul Franţei în România este să se poarte corect, să se integreze în această ţară, să o înţeleagă, să înveţe limba, pentru că şi eu vorbesc foarte prost limba română.”

În România locuiesc aproximativ 20.000 de francezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri