VIDEO Susţinători ai Ucrainei dintr-un oraş din Armenia redenumesc piaţa centrală, intitulată „Viktor Ianukovici”

Data publicării:
ianu-1

Un grup de activişti ai opoziţiei din Armenia au deteriorat joi plăcile indicatoare din piaţa centrală a oraşului Spitak, ce purta până acum numele preşedintelui ucrainean. „În Armenia nu mai există acum nici o piaţă Viktor Ianukovici”, au declamat activiştii afiliaţi grupării de opoziţie Contractul Civil, informează Radio Europa Liberă Armenia. Ei îl califică pe liderul de la Kiev drept un dictator, care se face responsabil de moartea a zeci de civili.

În imaginile postate pe Araratnews.am se poate vedea cum plăcile indicatoare sunt acoperite cu postere pe care se arată că piaţa poartă acum numele lui Serghei Nigoian, etnic armean ucis în Kiev luna trecută.

Deocamdată, autorităţile nu au luat măsuri în privinţa indicatoarelor acoperite.

Piaţa a fost numită după Ianukovici în 2008, în semn de recunoştinţă pentru eforturile depuse de acesta la reconstrucţia oraşului Spitak, lovit de un cutremur devastator în 1988. El a petrecut şase luni în oraş în perioada 1988-1989, în calitate de şef al unei companii de construcţii ucrainene detaşate aici de conducerea Uniunii Sovietice, din care ambele state făceau atunci parte.

Începând de luna trecută, când protestele din Kiev au luat amploare, opoziţia şi societatea civilă de la Erevan au cerut tot mai vocal redenumirea pieţei din Spitak, însă primarul Gagik Sahakian a respins solicitările. „Suntem un popor recunoscător şi încercăm să le mulţumim tuturor celor care au făcut lucruri bune pentru noi”, a argumentat edilul.

O poziţie neutră a fost adoptată şi la nivelul Ministerului armean de Externe: „Ucraina este o ţară prietenă şi sperăm ca părţile vor relua negocierile şi vor găsi o soluţie paşnică la aceste probleme”, a comunicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tigran Balayan.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri