Un grup de 30 de bărbați „înarmați până-n dinți” au atacat poliția și o mânăstire din nordul Kosovo. Un polițist a fost ucis

Data publicării:
Blindată de poliție trece pe lângă trecători care fac poze
Forțe adiționale de poliție au fost duse în Banjska după incident. Foto: Profimedia Images

Un grup de 30 de bărbați „înarmați până-n dinți” au deschis focul în fața unor ofițeri de poliție într-un sat din nordul Kosovo, duminică. Un polițist a fost ucis, iar aceiași bărbați înarmați au luat cu asalt și o mânăstire sârbă ortodoxă, relatează Reuters. Este vorba de primul astfel de incident violent regional care are loc din luna mai și până acum.

Prim-ministrul statului Kosovo, Albin Kurti, și ministrul de interne, Xhelal Svecla, au dat vina pe „criminali susținuți de Serbia” pentru uciderea polițistului și pentru atacul de la mânăstire.

Conform liderilor religioși ai diocezei Raska-Prizren, bărbații înarmați au reușit să pătrundă în mânăstire cu ajutorul un vehicul blindat. Preoții și credincioșii s-au încuiat în altarul mânăstirii pentru a rămâne în siguranță. Ocazional se auzeau focuri de armă, iar atacatorii se mișcau constant în curtea mânăstirii.

Până acum nu există informații dacă cineva a fost ucis sau rănit în mânăstire. Din partea oficialilor sârbi nu a existat până acum vreo reacție, dar se așteaptă ca președintele Vucici să facă declarații curând.

„E vorba de cel puțin 30 de oameni înarmați până-n dinți. Sunt profesioniști care au fost în armată și poliție”, a spus Kurti, spunând și că atacatorii sunt „teroriști”.

Premierul kosovar a mai precizat că atacatorii au fost înconjurați de poliție la mânăstire și îndemnați să se predea. Presa locală a scris că poliția de frontieră a închis două puncte cruciale de trecere cu Serbia.

Tensiuni în Kosovo de câteva luni

Tensiunile sunt la nivel crescut în Kosovo de la confruntările din mai, atunci când peste 90 de soldați NATO de menținere a păcii și în jur de 50 de protestatari sârbi au fost răniți în nordul Kosovo.

Etnicii albanezi formează 90% din populația Kosovo, iar sârbii sunt majoritari doar în regiunea de nord.

Trupele NATO, alături de forța polițienească a UE, EULEX, împreună cu poliția kosovară, au patrulat drumul care duce spre Banska după incident, conform unui reporter Reuters.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri