Galerie Foto Un nor gros de fum a cuprins capitala Indiei. Poluarea a atins cote uriașe, iar aerul a devenit periculos de respirat

Data publicării:
Mormântul împăratului Mogul Humayun, văzut prin smog-ul din New Delhi
Aerul a devenit greu de respirat în ultimele zile în capitala indiană. Foto: Profimedia Images

Calitatea aerului din New Delhi s-a prăbușit din nou, vineri, după ce un strat gros de fum toxic a cuprins capitala indiană, relatează Reuters. Scăderea temperaturilor și a vitezei vântului, dar și arderea de deșeuri agricole în jurul orașului au generat această situație.

Poluarea din New Delhi este generată de mai mulți factori, însă în ultimele zile a fost exacerbată de arderile de deșeuri agricole de la marginea metropolei. Foto: Profimedia Images
Poluarea din New Delhi este generată de mai mulți factori, însă în ultimele zile a fost exacerbată de arderile de deșeuri agricole de la marginea metropolei. Foto: Profimedia Images

Fumul gros a redus puternic vizibilitatea, iar indexul calității aerului a atins 461 pe o scală de la zero la 500, conform agenției pentru controlul poluării din India. Acest nivel de poluare duce la afectarea inclusiv a persoanelor sănătoase și îi va impacta puternic pe cei cu probleme de sănătate.

Concentrația de particule PM 2.5, extrem de otrăvitoare, a ajuns la o medie 329 de micrograme per metru cub de aer, pe parcursul a 24 de ore. PM2.5 este o particulă suficient de mică cât să poată pătrunde în plămâni, să intre în fluxul sangvin și să provoace boli respiratorii grave, inclusiv cancer de plămâni.

„Totul se transformă într-un coșmar. Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade”, a spus Gufran Beig, oficial guvernamental care se ocupă de monitorizarea calității aerului în India.

El spune că deși condițiile meteo care au favorizat apariția smog-ului se vor ameliora începând de sâmbătă, calitatea aerului ca rămâne foarte scăzută până în 17 noiembrie. Dacă incendiile continuă, însă, situația se va agrava.

Eforturile autorităților indiene de a opri arderea deșeurilor agricole, o sursă masivă de poluare în timpul iernii, nu au avut prea mare succes, deși au fost cheltuite miliarde de rupii.

New Delhi, categorisită drept cea mai poluată capitală a lumii, se confruntă în fiecare iarnă cu o scădere dramatică a calității aerului, din cauza arderii de deșeuri și de gunoi, emisiilor de carbon produse de vehicule, centralelor pe cărbune și altor emisii de tip industrial.

Locuitorii orașului au îndurat cea mai proastă calitate a aerului din acest an în 5 noiembrie, în timpul festivalului Diwali, la care petrecăreții au aruncat cu petarde în exces și au ridicat nivelul poluării la 463 din 500.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri