O rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
Polish WLR 100 Liwiec artillery hunting radar based on the Jelcz P662D.35
Radar polonez WLR 100 Liwiec. Sursa foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE O rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez şi a revenit apoi deasupra Ucrainei, a precizat vineri armata poloneză. Anterior anunţase că un „obiect neindentificat” a intrat în spaţiul aerian al Poloniei, în timp ce Rusia efectua vineri dimineaţă un raid masiv cu drone şi rachete asupra unor ţinte din Ucraina.

"Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit de îndată acest spaţiu, în direcţia Ucrainei", a precizat Şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.

"Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional cât şi la cel al aliaţilor", a adăugat acest general.

Un alt general, Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze, a declarat că racheta rusească a stat mai puţin de trei minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean.

Armata poloneză declarase anterior că un "obiect neindentificat" a pătruns în spaţiul aerian polonez venind dinspre Ucraina, fără a oferi la acel moment precizări despre natura acestui obiect sau ce s-a întâmplat mai departe, menţionând doar că au fost lansate atunci căutări la sol în zona unde semnalul radar de reperare a dispozitivului aerian a dispărut.

În timp ce încercau să elucideze incidentul, autorităţi poloneze civile şi militare au desfăşurat şedinţe de urgenţă, iar preşedintele polonez Andrzej Duda a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am mobilizat forţele, avioane pentru a-l intercepta şi doborî la nevoie, dar timpul (de survol) şi modul în care a manevrat (...) a făcut imposibilă interceptarea şi a permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a explicat generalul Maciej Klisz.

Știrea inițială

Un obiect aerian neidentificat a intrat vineri dimineaţă în spaţiul aerian al Poloniei, membră NATO, din direcţia frontierei cu Ucraina, în condiţiile în care Rusia a procedat la un atac masiv cu rachete şi drone inclusiv asupra unor regiuni din apropierea graniţei cu Polonia, relatează Reuters, care precizează că anunţul a fost făcut de Comandamentul operaţional al armatei poloneze.

"În cursul dimineţii, un obiect aerian neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Republicii Polone dinspre partea frontierei cu Ucraina, iar din momentul în care a trecut graniţa şi până la dispariţia semnalului, a fost observat de radarele sistemului de apărare aeriană al ţării", a precizat Comandamentul operaţional pe platforma X.

"În conformitate cu procedurile aplicabile, comandantul operaţional al forţelor armate a mobilizat forţele şi resursele disponibile pe care le avea la dispoziţie", a precizat armata poloneză, potrivit News.ro

Postul privat de televiziune TV Republika anunţase că o căutare a obiectului avea loc în apropierea oraşului Hrubieszow, din sudul Poloniei.

În toamna anului 2022, o rachetă rătăcită trasă de apărarea antiaeriană a Ucrainei a aterizat într-un sat polonez de la graniţă ucigând două persoane.

Rusia a procedat, joi noapte şi vineri dimineaţă, la un atac masiv asupra Ucrainei, în care a lansat 158 de drone şi rachete. A fost cel mai mare atac aerian de la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022, şi a vizat infrastructura critică, industria şi instalaţiile militare, a declarat armata ucraineană. Atacul a făcut totodată numeroase victime printre civili.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri