Un important lider din opoziție a devenit noul prim-ministru din Sri Lanka, în mijlocul unei revolte fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
Ranil Wickremesinghe
Wickremesinghe, un veteran în politica din Sri lanka care a mai fost premier de cinci ori în trecut, are misiunea de a rezolva probleme grave cu care se confruntă Sri Lanka și care au dus la cele mai mari proteste și violențe de când țara asiatică și-a declarat independența față de Imperiul Britanic la sfârșitul anilor 1940. Foto: Profimedia Imags
Din articol

Sri Lanka, țara care se confruntă cu tensiuni sociale uriașe și proteste violente în ultimele săptămâni, are un prim-ministru, relatează Reuters. Ranil Wickremesinghe îl înlocuiește pe Mahinda Rajapaksa, premierul demisionar și fratele actualului președinte.

Wickremesinghe, un veteran în politica din Sri lanka care a mai fost premier de cinci ori în trecut, are misiunea de a rezolva probleme grave cu care se confruntă Sri Lanka și care au dus la cele mai mari proteste și violențe de când țara asiatică și-a declarat independența față de Imperiul Britanic la sfârșitul anilor 1940.

„Ne confruntăm cu o criză și trebuie să ieșim din ea. Categoric există o soluție”, a spus noul prim-ministru, în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca fiind liberal din punct de vedere economic și ca având experiență în ce privește relația cu Fondul Monetar Internațional, cu care Sri Lanka se află în discuții pentru ajutor financiar. El a mai fost premier între 1993 și 1994, între 2001 și 2004, între 2015 și 2018 și de la sfârșitul lui 2018 până în noiembrie 2019.

Wickremesinghe are, de asemenea, relații cu puterile regionale India și China și cu investitori cheie interesați de afaceri în țara insulară.

Președintele Rajapaksa, căruia protestatarii îi cer demisia de săptămâni bune, i-a cerut noului premier „să facă Sri Lanka puternică din nou, în vremuri foarte turbulente”.

Sri Lanka a rămas fără alimente, combustibil și medicamente

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de pe urma lipsei de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente și se confruntă cu întreruperi de curent zilnice şi o inflaţie record, fără ca nimic să sugereze încetarea dificultăţilor economice.

Guvernul, care a recunoscut că este cea mai gravă criză economică de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1948, a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional, dar negocierile ar putea dura până la sfârşitul anului.

Sri Lanka este condusă de familia Rajapaksa. Frații președintelui au ocupat posturile de ministru de finanțe, prim-ministru și ministru al agriculturii. Nepotul său este ministrul sportului.

Oamenii sunt furioși ca urmare a creșterii uriașe a costurilor de trai – prețurile la alimente au început să crească accelerat de la sfârșitul lui 2021, iar acum oamenii plătesc cu până la 30% mai mult pentru alimente decât în urmă cu un an. Din această cauză, mulți oameni din Sri Lanka au început să renunțe la mese.

Pe lângă problemele legate de aprovizionarea cu hrană, Sri Lanka se confruntă și cu un acut deficit de combustibil și medicamente, iar penele de curent au provocat noi probleme pentru întreaga societate. Sistemul medical este aflat în pragul colapsului tot din cauza lipsei de medicamente.

Problemele economice ale statului asiatic sunt generate în mare parte de faptul că a rămas fără rezerve de valută. Țara, puternic dependentă de importuri, nu-și mai permite să cumpere hrană sau combustibil.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri