Premierul din Sri Lanka a demisionat din cauza protestelor cauzate de criza economică prin care trece națiunea insulară

Data publicării:
Premierul demisionar din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa.
Premierul demisionar din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa. Foto: Profimedia Images

Premierul din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, și-a depus luni demisia, pe fondul celei mai grave crize economice a națiunii insulare de la independența din 1948, care a dus la proteste ample și la lipsuri în rândul cetățenilor. 

„Prim-ministrul a trimis scrisoarea de demisie președintelui”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, scrie Reuters.

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, este fratele mai mic al premierului demisionar.

BBC News scrie că premierul Sri Lanka a demisionat pe fondul protestelor în masă împotriva gestionării de către guvern a crizei economice.

Mișcarea a venit în momentul în care insula a fost plasată în regim de blocaj, după ciocnirile violente dintre susținătorii premierului și protestatarii antiguvernamentali din Colombo.

Cel puțin 78 de persoane au fost rănite în violențele din capitală, potrivit declarațiilor autorităților medicale locale. 

De altfel, au existat încă de luna trecută proteste pentru creșterea prețurilor și întreruperea curentului. 

Citește și: Sistemul sanitar din Sri Lanka riscă să intre în colaps. Nu se mai găsesc medicamente iar operațiile urgente ar putea fi oprite

Sri Lanka trece printr-o criză valutară fără precedent, care a forțat devalorizarea monedei din micuța țară insulară din în sudul Asiei și a afectat plățile pentru importuri esențiale, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Astfel, guvernul a fost forțat să intervină și să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populația.

Atacurile islamiste care au avut loc de Paștele din 2019, urmate de pandemia de Covid-19 au avut consecințe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.

Aflat în pragul falimentului, guvernul de la Colombo a trebuit să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internațional și India, țară care i-a mai acordat împrumuturi pentru finanțarea achiziției de produse alimentare, medicamente și petrol.

Citește și: Sri Lanka nu-și mai poate plăti datoria externă

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri