Un protestatar din Iran a fost condamnat la moarte pentru „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”

Data publicării:
Unrest Continues After Iranian Presidential Elections
Un protestatar din Iran a fost condamnat la moarte pentru „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu” FOTO: Getty Images

O instanță din Iran a pronunțat prima condamnare la moarte a unei persoane arestate pentru că a participat la protestele care au loc în țară, a anunțat presa de stat.

Un tribunal revoluționar din Teheran a constatat că inculpatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a incendiat o clădire guvernamentală și s-a făcut vinovat de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”, potrivit BBC.

O altă instanță a condamnat cinci persoane la închisoare între 5 și 10 ani, pentru acuzații privind securitatea națională și tulburarea ordinii publice.

Un grup pentru drepturile omului a avertizat că autoritățile ar putea planifica „execuții rapide”.

Cel puțin 20 de persoane riscă în prezent cu acuzații care se pedepsesc cu moartea, potrivit Iran Human Rights, care are sediul în Norvegia, citând rapoarte oficiale.

Directorul organizației, Mahmood Amiry-Moghaddam, a cerut comunității internaționale să ia măsuri urgente și să „avertizeze ferm Republica Islamică cu privire la consecințele execuției protestatarilor”.

Protestele din Iran au izbucnit în urmă cu două luni, după moartea Mahsei Amini, arestată pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic.

Protestele au cuprins 140 de orașe.

Cel puțin 326 de protestatari, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost uciși de forțele de securitate, în timpul manifestărilor.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri