Sari la conținut

VIDEO. Proteste la G20. Hotelul în care stă Putin a fost atacat

Tunuri cu apă, gaze lacrimogene, baricade şi maşini incendiate. Aşa a arătat din stradă prima zi a summitului G20 din Germania. Activiştii antiglobalizare n-au fost descurajaţi de prezenţa masivă a poliţiei: 20.000 de agenţi. Iar ciocnirile au fost pe măsura înverşunării celor două tabere. La finalul zilei cifrele arată aşa: 160 de oameni răniţi, 60 reţinuţi.

Furioşi, protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov şi au incendiat mai multe maşini poliţie, dar şi un comisariat. Forţele de ordine nu au reuşit să le oprească înaintarea, aşa că manifestanţii au blocat mai multe stăzi din Hamburg care duc spre centrul unde are loc reuniunea G20.

Manifestanţii i-au atacat pe agenţii de pază de la hotelul unde este cazat Vladimir Putin. Pentru a-i dispersa pe manifestanţi poliţia a intervenit cu tunurile cu apă.

Violenţele au început încă de ieri la Hamburg. Zeci de mii de oameni au participat la un marş anti-globalizare.

Ralf Meyer, şeful poliţiei din Hamburg: Știm că iau parte la aceste proteste şi oameni din străinătate. Au propria agendă aici. Probabil, au adus cu ei arme şi au folosit materiale pirotehnice.

Pe traseul marşului, protestatarii au ridicat baricade, au dat foc pubelelor de gunoi, au spart ferestrele mai multor clădiri şi au incendiat maşini. Mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a ţine mulţimea sub control. Oamenii legii au fost îmbrăcaţi în echipamentul de intervenţie şi au adus cu ei vehicule blindate şi tunuri cu apă. Manifestanţii îi aşteptau cu un mesaj sumbru: „Bine aţi venit în iad!”.

La doar câţiva kilometri distanţă de scenele haotice, tot în Hamburg, a fost parcă o altă lume. Nume mari ale showbiz-ului mondial au participat la un concert caritabil.

Alături de artişti a urcat pe scenă şi premierul Canadei, Justin Trudeau, care militează pentru drepturi sociale egale pentru bărbaţi şi femei.

Pe aceeași temă