Viktor Orban anunță că Ungaria vrea să-și „redefinească” parteneriatul cu NATO: „Situația e ciudată, suntem acolo, dar nu suntem”

Data publicării:
Premierul maghiar viktor orban
Orbán a recunoscut că poziția sa transforma Ungaria într-o situație anormală în cadrul alianței, dar a spus că refuză să dea înapoi. Foto: Shutterstock

Premierul maghiar Viktor Orbán a declarat că încearcă să „redefinească” termenii parteneriatului cu NATO, din cauza opoziției sale de lungă durată de a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Acesta a spus că nu vrea ca Ungaria să ia parte la operațiuni militare care se desfășoară în afara teritoriului alianței. 

„Avocații și ofițerii noștri lucrează [pentru a defini] modul în care Ungaria poate exista ca membru NATO, fără a lua parte la operațiunile NATO, în afara teritoriului alianței”, a declarat Orbán la postul național de radio vineri, informează Financial Times.

Liderul ungar a refuzat să trimită ajutor militar la Kiev, și a amânat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. De asemenea, se opune ferm ca NATO să antreneze soldați ucraineni pe teritoriul Ucrainei. 

„Nu au existat multe situații în istoria NATO în care un stat membru ar rămâne la ideea de bază a NATO la fel de deschis și clar cum o face Ungaria acum și, prin urmare, poziția sa în cadrul alianței militare ar trebui să fie redefinită”, a spus Orbán.

Poziția adoptată de Orban este că forțele ucrainene nu pot câștiga pe câmpul de luptă, că Occidentul ar trebui să evite prin orice mijloace un conflict cu Rusia și că Kievul ar trebui să fie de acord cu o încetare imediată a focului. SUA au spus că o încetare a focului acum ar echivala cu o capitulare.

Comentariile lui Orbán par să fi venit ca răspuns la propunerile recente ale mai multor membri NATO, ca alianța să antreneze trupe ucrainene în Ucraina, și nu în ​​alte țări europene. Mai mult, acestea au venit cu șase săptămâni înainte de summitul anual al liderilor NATO de la Washington, unde alianța încearcă să elaboreze o nouă strategie de sprijin pe termen lung pentru armata Ucrainei.

Armata maghiară a participat la mai multe misiuni militare a NATO în străinătate, inclusiv în Afganistan și Irak, și a condus efortul de menținere a păcii al alianței KFOR în Kosovo.

Orbán a recunoscut că poziția sa transformă Ungaria într-o situație anormală în cadrul alianței, dar a spus că refuză să dea înapoi. „Este ca și cum toată lumea se află deja într-un viitor diferit. Pur și simplu refuză să ia în considerare aceste argumente dincolo de o audiere politicoasă”, a spus el. „Și planificarea războiului continuă”.

El a adăugat: „Am indicat în prealabil că nu aprobăm acest lucru și nu dorim să participăm la sprijin financiar sau de armament, nici măcar în cadrul NATO. Prin urmare, situația noastră este una ciudată, suntem acolo, dar nu suntem. Nu știu cât timp se poate menține asta”.

Ungaria este considerată o țară „neparticipantă”, a adăugat el, dar lucrează să acorde o definiție mai clară.

„Dacă ar fi să renunțăm, participarea noastră la structura militară a NATO și situația noastră s-ar schimba de asemenea”, a spus el.

NATO nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...