Viktor Orban preia direct propaganda rusă și spune că invazia din Ucraina este o „operațiune militară”

Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban rămâne un aliat al regimului de la Kremlin în Europa. Foto: Profimedia Images

Premierul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a vorbit, joi, de invazia rusească a Ucrainei folosind direct termenii propagandei regimului criminal de la Kremlin, numind războiul de distrugere dus de ruși împotriva Ucrainei drept o „operațiune militară”.

„Este vorba despre o operaţiune militară atâta timp cât nu a există o declaraţie de război între cele două ţări”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă. „Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război”, a adăugat Viktor Orban. „Strict vorbind, să ne bucurăm câtă vreme nu este război. Dacă e război, este mobilizare generală şi nu doresc asta nimănui”, a mai spus el.

Prim-ministrul ungar a fost întrebat despre motivul pentru care a calificat războiul drept o „operaţiune militară” în cursul întâlnirii sale cu dictatorul rus, Vladimir Putin, la Beijing, în octombrie.

Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusească din Ucraina și rămâne un susținător în Europa al regimului de la Kremlin. Orban şi Putin s-au întâlnit la Beijing pe 17 octombrie pentru a discuta despre cooperarea energetică. Miniștrii ungari merg, de asemenea, frecvent la Moscova pentru a se întâlni cu reprezentanții statului agresor. 

La începutul lui decembrie, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei. El s-a abţinut de la vot în legătură cu decizia de a deschide negocieri privind aderarea Ucrainei la UE, spunând că se opune acesteia, dar că alţi lideri europeni l-au convins să nu o blocheze.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri