Von Der Leyen: Rusia folosește gazul ca armă şi cauzează explozia preţurilor

Data publicării:
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la summitul G20, acuză Rusia că folosește gazul ca armă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a susținut un discurs la summitului G20 și a acuzat Rusia că folosește gazul ca armă. "Moscova este mai interesată de utilizarea gazului ca armă - chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea, nu comercializarea lui", a spus Von Der Leyen completând că acest comportament este o răzbunare la sancțiunile occidentale contra Rusiei după invadarea Ucrainei.

Șefa executivului comunitar a mai spus că acest comportament ''creează penurie pe pieţele energetice mondiale şi cauzează explozia preţurilor''.

''Vedem că Rusia îşi arde gazul mai degrabă decât îl vinde'', a subliniat Von der Leyen.

De aceea, Uniunea Europeană a susţinut propunerea de introducere a unui plafon la preţul petrolului, a adăugat Ursula von der Leyen, subliniind că vor avea de câştigat şi ţările cu venituri medii şi mici.

''Dar cel mai bun răspuns al nostru la această situaţie este de a accelera tranziţia către forme curate de energie. Acesta este singurul răspuns atât la criza energetică, cât şi la cea climatică şi oferă, de asemenea, oportunităţi enorme pentru alte regiuni ale lumii'', a accentuat şefa executivului comunitar.

În acest context, Europa va investi cel puţin 4 miliarde de euro în energii regenerabile, precum hidrogenul, în următorii cinci ani, ceea ce va atrage investiţii private masive.

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat Rusia pentru utilizarea energiei ca armă, efectele negative simţindu-se nu doar în Europa, ci în întreaga lume.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri