Washingtonul dezvăluie arsenalul său nuclear și cere Rusiei să facă la fel. Câte rachete nucleare au Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
rachete nucleare pe fondul steagurilor sua si rusia
Foto: Profimedia

Statele Unite au dezvăluit luni seară date privind arsenalul strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru.

La 1 martie, Statele Unite aveau desfăşurate în total 662 de rachete balistice intercontinentale - o cifră care include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor -, dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare, se arată îbtr-un comunicat al Departamentului de Stat american, preluat de AFP, potrivit Agerpres.

„Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, adaugă comunicatul.

Rusia şi-a suspendat în februarie participarea la tratatul New Start, în represalii la ajutorul acordat de occidentali în războiul din Ucraina. Această decizie a fost denunţată la unison de puterile occidentale.

Ce este Tratatul New Start

Semnat în 2010, Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruşi şi americani. Moscova anunţase deja la începutul lui august suspendarea inspecţiilor prevăzute la bazele sale militare.

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

Tratatul New Start prevede în special verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor, care au fost suspendate de epidemia de COVID-19. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să le revigoreze, fără succes, mai scrie AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri