Live Text 32 de civili au fost uciși de bombardamentele rușilor în Herson, din momentul eliberării orașului

Data actualizării: Data publicării:
Evacuations of Kherson
Clădire distrusă de bombardamentele rușilor în Herson. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski l-a criticat pe primarul Kievului, într-un rar semn de nemulțumire între oficialii ucraineni. Președintele s-a arătat nemulțumit de modul în care au fost amenajate în capitală așa-numitele „centre de invincibilitate” - locuri în care oamenii se pot aduna ca să se încălzească sau să beneficieze de conexiune la internet. Zelenski a vizitat două astfel de centre și a discutat cu oamenii dintr-un bloc lovit de o rachetă rusească, în urmă cu câteva zile. Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt în continuare afectate de întreruperi de energie electrică, după recentele atacuri ale rușilor asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele ucrainean. Un bombardament masiv a avut loc asupra orașului Nikopol, unde rușii au tras aproape 60 de obuze.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

ACTUALIZARE 21:50 Cel puțin 32 de persoane din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei au fost ucise de bombardamentele rușilor, de când forțele pro-moscovite s-au retras în urmă cu două săptămâni, a spus sâmbătă șeful poliției ucrainene, transmite Reuters.

Forțele Rusiei și-au încheiat retragerea din orașul Herson pe 11 noiembrie, după o perioadă de ocupație de aproape nouă luni. Acestea sunt acum poziționate pe malul stâng al Niprului, de unde au bombardat orașul în mod regulat.

„Bombardamentele zilnice ale rușilor distrug orașul și omoară locuitorii pașnici. Per total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson începând de la eliberarea orașului”, a spus șeful poliței naționale, Igor Klimenko, pe Facebook.

„Mulți oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale țării. Însă mulți rezidenți rămân la casele lor și trebuie să le oferim securitatea maxim posibilă”, a continuat acesta, spunând că poliția a fost încă o dată la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un oficial de rang înalt spunea că Ucraina va începe în curând să evacueze oamenii care vor să părăsească regiunea.

Klimenko a mai adăugat că anchetatorii au înregistrat 578 de crime de război comise de trupele rusești și de complicii acestora din regiune. Moscova neagă în mod obișnuit acuzațiile că forțele sale au abuzat civili.

FOTO Viața soldaților ucraineni în tranșeele din Bahmut aduce aminte de luptele din Primul Război Mondial

ACTUALIZARE 20:38 Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare. Acestea sunt foarte asemănătoare cu imaginile din Primul Război Mondial.

transee bahmut
Foto: borinets/ Instagram

Bahmut este un oraș puternic asediat de trupele ruse în estul Ucrainei. Rușii se chinuie de luni întregi să captureze regiunea, iar luptele au început să arate precum cele de pe fronturile din Primul Război Mondial.

„În timp ce civilii ucraineni se confruntă cu probleme cu electricitatea, căldura și rețeaua în majoritatea regiunilor, apărătorii noștri din Bahmut luptă pentru libertatea Ucrainei în astfel de condiții”, a scris și Anton Gherașenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, distribuind la rândul său un videoclip cu soldații ucraineni, conform HotNews.

Șefii de guvern din Polonia și Lituania, întâlnire cu premierul ucrainean la Kiev. „Acest război poate avea un singur rezultat: fie câştigă Ucraina, fie toată Europa pierde”

ACTUALIZARE 19:41 Şefii de guvern din Polonia şi Lituania şi-au reiterat sâmbătă sprijinul pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, la o întâlnire cu omologul lor ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

emieru

PMs of Ukraine, Lithuania, Poland ink joint statement in Kyiv - 26 Nov 2022
(de la stâmga la dreapta) Premierul lituanian Ingrida Simonyte, prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal și șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia

„Acest război poate avea un singur rezultat: fie câştigă Ucraina, fie toată Europa pierde”, a declarat la întâlnirea de la Kiev premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue şi va continua până la victoria lor şi a noastră”, a scris la rândul ei pe Twitter după reuniune şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

profimedia-0740359402
(de la stânga la dreapata) Volodimir Zelenski, Mateusz Morawiecki și președintele ungar Katalin Novak. Foto: Profimedia

Vizita liderilor celor două state membre ale UE şi NATO la Kiev a avut loc în legătură cu comemorarea oficială a Holodomorului, foametea provocată de om din Ucraina sovietică de acum 90 de ani.

emie
(de la stânga la dreapta) Ingrida Simonyte, premierul belgian Alexander De Croo, Volodimir Zelenski, Katalin Novak și Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia

Președinta Ungariei, la Kiev: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri

ACTUALIZARE 18:20 Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri, a asigurat preşedinta Ungariei sâmbătă la Kiev, unde a fost invitată de omologul ei ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lua parte la programul umanitar "Grâne din Ucraina", destinat promovării exportului de cereale în state vulnerabile din Asia şi Africa şi lansat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la Holodomor, foametea din Ucraina din 1932-1933, transmite MTI, citată de Agerpres.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președinta Ungariei, Katalin Novak, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev. Foto: Profimedia Images

Katalin Novak a subliniat că ungurii nu doar că sunt conştienţi de ororile Holodomorului, ci se numără între puţinele naţiuni care au comemorat această tragedie.

Preşedinta ungară a mai menţionat între altele că, pentru a garanta autonomia minorităţilor etnice din Ungaria, toate minorităţile etnice au reprezentant în parlament.

Șase oameni răniți într-un atac asupra Dnipro

ACTUALIZARE 14.50 Cel puțin șase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra Dnipro, a transmis guvernatorul regiunii, Valentyn Reznichenko, care a declarat că Rusia a lovit o zonă rezidențială. Șase case au fost distruse.

O femeie a ajuns la spital în urma atacului, relatează Kyiv Independent.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a declarat că infrastructura nu a fost deteriorată, dar a estimat că pot apărea unele întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în oraşul Herson

ACTUALIZARE 14.30 Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, scrie Agerpres.

Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev, conform căreia în acel moment toate sistemele de încălzire ar trebui să funcţioneze din nou.

În acelaşi timp, potrivit consilierului prezidenţial Kirilo Timoşenko, alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, după eliberarea sa la începutul lunii de sub ocupaţia rusească.

Oraşul era fără electricitate, încălzire centralizată şi apă curentă de când forţele ucrainene l-au eliberat la 11 noiembrie.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a rămas fără rachete moderne și lansează acum unele fără focoase  

ACTUALIZARE 12.00 Din cauză că și-a epuizat stocul de rachete moderne, Rusia folosește în Ucraina rachete de croazieră produse în anii 80, gândite inițial pentru a transporta încărcături nucleare. Rachetele sunt lansate fără focoase, conform celei mai noi informări a Ministerului britanic al Apărării.

Deși rachetele fără încărcătură nu produc la fel de multe pagube, arată documentul, acestea ar putea păcăli apărarea aeriană a ucrainenilor și sunt folosite, mai degrabă, pentru a induce panică.  

„Fotografiile publicate în surse deschise arată epava unei rachete AS-15 Kent lansate din aer [așa cum sunt numite rachetele Kh-55 în clasificarea NATO], care aparent a fost doborâtă”, se arată în cel mai recent raport al ministerului britanic.

„În timp ce o astfel de armă inertă poate provoca unele pagube datorită energiei cinetice pe care o posedă racheta și a combustibilului nefolosit, este puțin probabil ca aceasta să poată atinge în mod fiabil ținta dorită”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia „speră aproape cu siguranță că astfel de rachete vor servi drept momeală și pot deturna atenția sistemelor de apărare aeriană”.

Premierul Belgiei şi ministrul de Externe fac o vizită neanunțată în Ucraina

ACTUALIZARE 10.45 Premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi ministrul de externe Hadja Lahbib au mers, sâmbătă, la ora 07.45, la Kiev, într-o o vizită neanunţată.

Este prima dată când premierul belgian merge în Ucraina, de la 24 februarie şi de la începutul invaziei ţării de către Rusia.

Mulţi conducători şi şefi de guvern l-au precedat.

Rușii au bombardat Nikopol cu 60 de obuze 

ACTUALIZARE 10.00 Guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că trupele ruse au tras aproape 60 de obuze asupra Nikopol, orașul vecin Marhanets, și satele din jur, în noaptea de 26 noiembrie.

Nu au fost raportate victime, a spus Reznichenko.

Un "fost general" al infanteriei marine a SUA face parte din Wagner, susține "bucătarul lui Putin". Dezvăluirile lui Prigojin 

ACTUALIZARE 9.10 Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, spune că un "fost general" al infanteriei marine a SUA (United States Marine Corps, USMC) face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina. 

Răspunzând la o întrebare a ziarului finlandez Helsingin Sanomat, omul de afaceri rus a răspuns: "Nu sunt mulţi cetăţeni finlandezi la Wagner PMC, aproximativ 20 de persoane. Din motive evidente, nu pot oferi informaţii exacte despre ei". "Am o părere foarte bună despre finlandezi pe câmpul de luptă. Aceştia luptă în cadrul unui batalion britanic (parte a lui Wagner) care este comandat de un cetăţean american, un fost general al Marine Corps", a adăugat Evgheni Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord, scrie Agerpres. 

Un spital din Kiev a rămas fără apă și a fost pe punctul să evacueze pacienţii

ACTUALIZARE 9.00 .Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost pe punctul de a evacua unii pacienţi după ce a fost întreruptă alimentarea cu apă din cauza unui atac cu rachete al ruşilor, a declarat pentru CNN un oficial local. 

Spitalul Clinic Regional din Kiev era pe punctul de a muta pacienţii care fac dializă, tratament care presupune o alimentare neîntreruptă cu apă, a afirmat, într-un interviu telefonic, adjunctul administraţiei militare a regiunii.

”Din păcate, când se întrerupe curentul la Kiev, deseori se opreşte şi alimentarea centralizată cu apă”, a explicat oficialul, Vitali Vlasiuk. ”Lipsa alimentării cu apă este foarte gravă”, a spus el.

Spitalele au generatoare care intră în funcţiune când alimentarea cu electricitate este întreruptă, dar acestea au capacitate limitată, a afirmat Vlasiuk. Medicii încearcă să facă economie la electricitate folosindu-le doar pentru activităţi esenţiale.

Curentul de la generatoare le permite chirurgilor să continue operaţiile în timpul unei pene de electricitate, dar intervenţiile care nu sunt urgente nu au loc, potrivit lui Vlasiuk.

Angajaţii spitalelor pot purta lămpi frontale astfel încât generatoarele să ţină mai mult, a continuat el.

El a insistat însă că saloanele sunt ”iluminate complet” – în pofida unor fotografii care înfăţişează doctori din capitală şi alte regiuni purtând lămpi frontale.

Preşedintele Poloniei: Racheta căzută era una defensivă ucraineană, dar Rusia este vinovată 

ACTUALIZARE 8.40. Anchetatorii polonezi au stabilit că o rachetă defensivă ucraineană a căzut în satul Przewodow în 15 noiembrie, a afirmat preşedintele polonez Andrzej Duda, scrie Kyev Independent. 

"Iniţial, au existat informaţii despre două rachete, dar, în timpul investigaţiei, nu au fost găsite rămăşiţe ale unei a doua rachete, pe teritoriul Poloniei", a spus el, referindu-se evident la racheta rusească lovită de cea ucraineană. "A existat cu siguranţă o a doua rachetă. Dar a căzut pe teritoriul ucrainean, nu pe cel polonez", a adăugat el.

ACTUALIZARE 8.20. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Centre de invincibilitate” au fost înființate în toată țara, dar știu că, din păcate, autoritățile locale nu s-au descurcat bine în toate orașele.

Există în special o mulțime de plângeri la Kiev. De fapt, aprovizionarea normală a fost realizată numai în punctele care au fost înființate folosind spațiile serviciilor de urgență și gara principală.

Ca să fiu delicat, este nevoie de mai multă muncă. Vă rog să fiți atenți - oamenii din Kiev au nevoie de mai mult sprijin, mulți dintre ei au rămas fără curent de 20 sau chiar 30 de ore.

Ne așteptăm la muncă de calitate din partea primăriei. Nimeni nu le va ierta celor responsabili vorbele goale în ceea ce privește „centrele de invincibilitate.”

Zelenski a arătat că a fost, vineri, la Vîşhorod, în regiunea Kiev, unde o rachetă rusească a distrus un bloc de locuinţe şi a avariat casele unui întreg cartier rezidenţial, precizând că şase oameni au murit şi zeci au fost răniţi.

”Am vizitat două centre de invincibilitate la Vîşhorod: la baza Serviciului de urgenţă şi la o şcoală locală. Sunt amenajate exact aşa cum ar trebui. În total, acum sunt peste 4.000 de centre în ţară şi este responsabilitatea fiecărui lider local să se asigure că tot ce ar trebui să existe acolo pentru oameni funcţionează într-adevăr”, a subliniat el.

Volodimir Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi i-a mulţumit pentru decizia a oferi o asistenţă macro-economică de 2,5 miliarde de euro.

Soldații care mor în Ucraina „aparțin statului”, le spune un guvernator rus mamelor acestora

ACTUALIZARE 8.10. Soldații ruși care mor în luptă în Ucraina „aparțin statului”, a spus un guvernator regional la o întâlnire cu mamele militarilor morți, potrivit The Moscow Times. 

Comentariile lui Igor Kobzev, șeful regiunii Irkutsk din sud-estul Siberiei, sunt făcute în contextul în care armata rusă recunoaște oficial mai puțin de 6.000 de victime, în ciuda faptului că a suferit eșecuri majore în timpul invaziei sale în ultimele nouă luni. Kobzev, în vârstă de 56 de ani, a declarat că mama sa i-a spus atunci când s-a înscris la Academia Militară că „de acum înainte nu-mi aparții mie, ești al statului, al patriei”. Același mesaj l-a transmis guvernatorul rus și mamelor care și-au pierdut copiii în războiul din Ucraina.

Cele mai noi tehnologii și tactici militare sunt testate în războiul din Ucraina. Cum a transformat Putin, fără să vrea, alianța NATO 

ACTUALIZARE 8.00. Echipamente și alte ajutoare militare din țările NATO în valoare de miliarde de dolari – 18,6 miliarde doar din SUA – continuă să curgă înspre Ucraina de când Rusia a lansat invazia în luna februarie, scrie Business Insider. NATO nu este implicată direct în război, dar sprijinul pe care îl oferă Ucrainei ajută să creeze o alianța mai unită – o transformare a armatelor occidentale care ar fi fost mult mai greu de realizat dacă Putin nu ar fi invadat țara vecină. 

În timp ce țările din estul Europei își trimit armamentul sovietic în Ucraina, multe dintre ele au primit arme moderne care să îl înlocuiască. În consecință, alianța a devenit tot mai integrată, nemaifiind dependentă de stocurile incompatibile din era sovietică și beneficiind acum de arme moderne care deseori sunt mai interoperabile chiar și atunci când sunt achiziționate din surse diferite.

Tranziția spre o mai mare uniformitate în rândul armatelor statelor NATO este ceva ce Vladimir Putin s-ar putea să nu fi anticipat înainte de a declanșa războiul și care probabil că ar fi fost mult mai greu de realizat dacă președintele Rusiei nu ar fi decis să atace Ucraina.

Nevoia de a înlocui armamentul livrat Ucrainei în lupta contra Rusiei va produce o forță de luptă NATO mai închegată decât oricare alta care a existat vreodată în istorie, potrivit profesorului de politologie Vasabjit Banerjee de la Universitatea de Stat din Mississippi.

Citește continuarea și vezi galeria FOTO aici
 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri