Zelenski spune că Rusia trebuie presată să renunțe la război prin sprijinul țărilor pentru Ucraina: „Pacea nu are alternativă”

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări, joi, că Ucraina nu are nimic de-a face cu prăbuşirea avionului lui Prigojin. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia trebuie să fie presată de liderii țărilor lumii prin sprijinul acestora față de Ucraina și față de „viața normală” pentru a renunța la război. „Pacea nu are alternativă”, a spus liderul de la Kiev, oferind și noi mesaje de mulțumire pentru țările care sprijină Ucraina în fața statului agresor.

„Grecia s-a alăturat declaraţiei G7 privind garanţiile pentru Ucraina. Este deja a 14-a ţară. Alături de Grecia, au aderat Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, România, Spania şi Suedia.

Mulţumesc fiecărui stat! Iar echipa noastră va continua să lucreze - pentru noii participanţi, pentru ca fiecare stat şi fiecare lider interesat de pace şi securitate să poată să-şi demonstreze leadershipul într-un format sau altul de cooperare în domeniul securităţii.

Pacea nu are alternativă. Fiecare ţară care lucrează cu noi în cadrul garanţiilor de securitate pentru Ucraina, în cadrul formulei de pace, trimite exact acest semnal statului agresor. Va fi pace. Agresiunea pierde. Este foarte important ca în fiecare săptămână Rusia să vadă noi activităţi internaţionale în sprijinul Ucrainei şi al vieţii normale”, a spus Zelenski.

Zelenski a mulţumit ţărilor care şi-au arătat susţinerea pentru Ucraina

„Astăzi, vreau să mulţumesc în mod special mai multor ţări care în această săptămână au luat noi măsuri pentru o mai bună securitate, o mai bună protecţie a poporului nostru. În primul rând, Germania. Două lansatoare Patriot suplimentare, este foarte important. Vă mulţumesc! Mulţumesc, Germania, mulţumesc, oameni buni, mulţumesc, Olaf!

Fiecare consolidare semnificativă a apărării noastre aeriene înseamnă mii de vieţi salvate şi o abordare reală către un scut aerian cu drepturi depline pentru Ucraina. Fiecare oraş, fiecare sat trebuie să fie protejat. Aceasta va deveni baza unui scut aerian paneuropean. Când teroarea rusă va pierde în Ucraina, toată Europa va câştiga”, a afirmat Volodimir Zelenski.

„Săptămâna aceasta, poliţiştii noştri de frontieră au primit centre medicale mobile din Ţările de Jos. În general, Ţările de Jos se numără printre liderii în cooperarea în domeniul apărării cu Ucraina, în cooperarea politică. Ei chiar protejează viaţa. Iar dimensiunea umanitară este, de asemenea, semnificativă.

Mulţumesc poporului neerlandez pentru asta! Vă mulţumesc tuturor! Mark, vă mulţumesc! Azerbaidjanul este pregătit să furnizeze un nou pachet de sprijin umanitar, inclusiv echipamente de deminare. Aceasta este, de asemenea, una dintre direcţiile cheie ale activităţii noastre cu partenerii – deminarea”, a mai spus el.

Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de echipamente de la parteneri şi că este foarte important să se creeze o bază de producţie în Ucraina, astfel încât să se poată curăţa pământul de minele ruseşti.

„Iar această sarcină ar trebui să fie finalizată nu în decenii, ci în ani. În total, până în prezent, 174.000 de kilometri pătraţi din ţara noastră sunt potenţial periculoşi din cauza minelor şi a muniţiei neexplodate. În fiecare zi, specialiştii noştri detectează sute de obiecte explozive. Şi cu cât avem mai multe maşini de deminare, cu cât avem mai multe drone speciale pentru deminare, cu atât mai activ am putea restabili securitatea.

Mulţumim fiecărei ţări care ne ajută! Şi astăzi aş dori să le mulţumesc tuturor specialiştilor noştri implicaţi în deminare. Ei chiar lucrează pe teren. Sunt deminate câmpurile, zonele de locuit, liniile electrice, facilităţile de infrastructură.

În ultima zi, 133 de unităţi pirotehnice au lucrat în toată ţara. Cele mai multe dintre ele se află în regiunile Herson, Harkov şi Doneţk. Vă mulţumesc - fiecăruia dintre cei care curăţă pământul ucrainean de urmele terorii ruseşti!”, a mai spus Zelenski.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri