Comoara de miliarde de dolari de pe fundul mării. Columbia a lansat o expediție de explorare a unei corăbii scufundate acum 300 de ani

Data publicării:
epava San Jose din largul coastei columbiene
Galionul San José este cunoscut și ca „Sfântul Graal al epavelor”; ar avea o comoară cu o valoare estimată de 20 de miliarde de dolari. Colaj foto: Profimedia Images / X

Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice de explorare a unei corăbii spaniole care s-a scufundat în Marea Caraibilor cu peste 300 de ani în urmă și despre care se crede că ar conține artefacte în valoare de miliarde de dolari, iar dreptul asupra acestor comori este disputat intens, potrivit CNN.

Descoperit în 2015 în apele din largul coastei orașului-port Cartagena de către guvernul columbian, galionul San José este deseori numit „Sfântul Graal al epavelor”.

Corabia cu 62 de tunuri și trei catarge - nava amiral și cel mai mare galion al unei flote spaniole - ar fi transportat aur, argint, smaralde și alte bunuri valoroase obținute din minele din Potosi, Peru.

Vasul era unul dintre cele mai mari din marina spaniolă. Foto: Profimedia Images
Vasul era unul dintre cele mai mari din marina spaniolă. Foto: Profimedia Images

Vasul călătorea din Panama spre Columbia atunci când s-a scufundat cu 600 de persoane la bord, în ziua de 8 iunie 1708, în timpul unei bătălii din Războiul Succesiunii Spaniole împotriva vaselor britanice.

Prima etapă a expediției se va concentra pe fotografierea vasului folosind senzori „non-intrusivi” de la distanță, potrivit Institutului Columbian de Antropologie și Istorie (ICANH), care a precizat că expediția inițială ar putea deschide calea spre alte misiuni de explorare care ar include recuperarea de materiale arheologice din epavă.

Imaginile vor fi folosite pentru a realiza un inventar al descoperirilor arheologice de pe fundul oceanului.

ICANH a declarat locul în care a fost descoperită epava o „zonă arheologică protejată” pentru a-i „conserva valoarea științifică și arheologică”.

Descoperirea vasului San José este importantă pentru Columbia datorită bogăției de artefacte culturale și istorice de la bord - și pentru informațiile pe care le-ar putea dezvălui despre climatul economic, social și politic al Europei la începutul secolului al XVIII-lea.

profimedia-0697750384
Descoperit în 2015 în apele din largul coastei orașului-port Cartagena de către guvernul columbian, galionul San José este deseori numit „Sfântul Graal al epavelor”. Foto: Profimedia Images

Dar evenimentul a iscat și o bătălie legală de miliarde de dolari. Columbia insistă că a fost prima care a descoperit vasul San José în 2015 cu ajutorul oamenilor de știință internaționali.

Revendicările lor sunt contestate de o companie americană de recuperare marină numită Sea Search-Armada (SSA), cunoscută în trecut drept Glocca Morra, care susține că a fost prima care a descoperit epava la începutul anilor '80.

SSA a dat în judecată guvernul Columbian la Curtea Permanentă de Arbitraj și vrea să obțină 10 miliarde de euro - jumătate din valoarea estimată a comorilor din epava vasului San José.

Pierderea vasului San José și a mărfurilor pe care le transporta a provocat mari dificultăți pentru mulți negustori din Europa și Lumea Nouă, potrivit rapoartelor SSA.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Șoferii români al căror permis de conducere expiră la 2 ani. De ce a fost micșorată valabilitatea carnetului...
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...