Obezitatea trebuie privită ca o boală infecțioasă

Data publicării:
familie grasi obezi alimentatie nesanatoasa
FOTO: Shutterstock

Obezitatea trebuie privită ca o boală infecţioasă, spune un nou studiu. Dacă suntem înconjuraţi de oameni cu o greutate peste limita normală, cel mai probabil ne vom îngrăşa şi noi.

familie grasi obezi alimentatie nesanatoasa
FOTO: Shutterstock

Ideea că obezitatea se poate răspândi ca gripa sau varicela sună ciudat, dar un studiu făcut pe familii de militari din Statele Unite arată că este adevărată. Cercetătorii universităţilor Yale şi California din San Diego au analizat date despre 1111 adolescenţi şi 1314 părinţi, care au fost trimişi să locuiască în patru comunităţi diferite.

Un sfert dintre tineri şi 75 la sută dintre adulţi aveau un indice de masă corporală mult peste valorile normale. Ajunşi să trăiască înconjuraţi de oameni supraponderali sau obezi, au avut un risc şi mai mare să se îngraşe.

O posibilă explicaţie este un acces mai uşor la alimente de tip fast-food sau lipsa unor spaţii de joacă sau sport, dar experţii cred că sunt şi alte motive şi încearcă să le descopere.

Aceiaşi cercetători anunţau încă de acum 10 ani că au descoperit că persoanele care au un prieten, un frate sau partenerul de viaţă obez au un risc de 37 până la 57 la sută să devină ele însele supraponderale.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri