Dovezi de netăgăduit că omul a pășit pe Lună

Data actualizării: Data publicării:
pas neil armstrong urma luna
Urma pasului lui Neil Armstrong pe Lună Foto: NASA

În urmă cu jumătate de secol, primii astronauți care au ajuns pe Lună se pregăteau pentru misiunea lor istorică. Era aprilie 1969. Astăzi, teoriile conspirației câștigă teren și unii se îndoiesc că misiunea a ajuns cu adevărat pe satelitul natual al Terrei. Sunt însă câteva elemente care dovedesc că astronauții americani au pășit într-adevăr pe Lună. În cadrul programului Apollo, doisprezece astronauți americani au pășit pe Lună, între 1969 și 1972.

Apollo 11 Crew
Neil Armstrong, Michael Collins și Edwin Buzz Aldrin se pregăteau pentru misiunea pe Lună Foto: Guliver/GettyImages

În aprilie 1969, astronauții americani Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins se antrenau. Îmbrăcați în combinezoane albe, ei repetau mișcările pe care urmau să le facă în iulie, același an, când urmau să plece către Lună. În interiorul Manned Spacecraft Center, o bază specializată din Houston, în sudul SUA, exersau recoltarea de eșantioane de sol lunar și instalau o antenă de telecomunicații.

Apollo 11 Mission Leaves First Footprint on Moon
Neil Armstrong făcea pasul istoric pe Lună la 20 iulie 1969 Foto Guliver/GettyImages

Trei luni mai târziu, la 20 iulie 1969, Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, va fi primul om care pune piciorul pe Lună.

După jumătate de secol de la acest eveniment, teoriile conspiraționiste câștigă teren și unii sunt convinși că nu, această misiune n-a atins niciodată Luna. Publicația americană Popular Science prezintă însă mai multe dovezi care arată contrariul.

A fost adusă rocă lunară pe Terra

roca lunara expusa la centrul spatial din Houston
Bucată de rocă lunară expusă la Centrul Spațial Johnson din Houston

În total, astronauții NASA au adus pe Pământ 381 de kg de eșantioane de rocă lunară, care au fost, desigur, examinate amănunțit și studiate. S-a dovedit că aceste roci sunt aproape lipsite de diferite elemente chimice precum apa, dioxidul de carbon sau materiale care în general au fost hidratate. Acest gen de roci pur și simplu nu se pot găsi pe planeta noastră. 

Alte eșantioane de roci lunare au fost aduse pe Pământ și de misiunile lansate de Uniunea Sovietică. În noiembrie anul trecut, trei dintre aceste eșantioane au fost vândute la licitație la New York cu sume de până la 780.000 de euro.

Locurile aselenizării sunt vizibile în fotografii

De-a lungul anilor, NASA a publicat numeroase fotografii în care locurile aselenizării sunt în continuare vizibile. En 2011, sonda LRO a trimis mai multe imagini care arătau aceste locuri.

În 2012, oamenii de știință chinezi au dat asigurări că au reperat și ei urmele pe imaginile captate de sonda Chang’e-2. Iar agenția spațială japoneză dădea publicității încă din 2008 imagini cu locul unde a aselenizat misiunea Apollo 15, realizate de sonda SELENE.

Sonda japoneză SELENE a făcut numeroase fotografii pe Lună și combinându-le, oamenii de știință au putut reconstitui imaginea unui lanț muntos lunar care... fusese deja fotografiat în misiunea Apollo din 1971.

Drapelul e acolo

Popular Science dărâmă și o altă teorie a conspirației destul de răspândită: în fotografiile și imaginile video publicate de NASA, drapelul american înfipt pe solul lunar pare să fluture în vânt. Or, pe Lună nu există vânt și asta ar dovedi, spun contestatarii, că fotografia nu a fost realizată pe satelitul natural Pământului.

În realitate, steagul nu se mișcă. „Dacă drapelul se mișcă în imaginile filmate, este pentru că astronautul tocmai îl înfipsese în sol și inerția îl face să se miște”, a explicat Roger Launius, istoric la Muzeul Național Smithonian. Iar dacă drapelul se ondulează ca și cum ar flutura este din cauza tijelor care au fost folosite pentru a-l menține drept. Steagul se află în continuare acolo, pe Lună.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri