VIDEO. O nouă epavă descoperită în Marea Neagră, la nord de Gura Portiței

Data publicării:
epava

O nouă descoperire în Marea Neagră. Este vorba despre o epavă, găsită la aproape 20 de metri adâncime de un scafandru pasionat de istorie. După ce au analizat imaginile și poziționarea epavei, specialiștii spun că probabil este vorba despre o navă de transport din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Epava se află la 17 metri adâncime în apele Mării Neagre, la nord de Gura Portiței. Scafandrul Iulian Rusu, cel care a făcut descoperirea, spune că nava are prova ruptă, un indiciu important despre momentul, dar şi circumstanţele în care s-a scufundat.

Iulian Rusu, președintele Asociației Club Marine Explorer: În Al Doilea Război Mondial, acea zonă era minată. Din diferite motive, nava a ajuns în câmpul de mine și s-a scufundat.

Petre Zamfir, preşedintele Asociaţiei de Veterani Constanţa: Dacă este la Gura Portiței, înseamnă că a intrat în zona aia acolo în care rușii făceau baraje cu submarinele false.

Astfel de descoperiri au fost transformate, în timp, de cercetători în repere turistice, foarte apreciate de altfel.

Caraivan Glicherie, cercetător principal GeoEcoMAr: Toate aceste epave constituie puncte de atracție pentru turiștii dornici și capabili de investigații directe în mediul subacvatic. Este un gen de turism de aventură.

-Este ceva curios în primul rând fiindcă s-a descoperit. Trebuia mai demult.

-Mi se pare ceva super fain și o chestie foarte interesantă.

De-a lungul anilor, scafandrul care a descoperit acum epava de la Gura Portiţei a găsit şi două avioane în lacul Siutghiol, dar și alte 3 corăbii la Sulina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri