În ce stadiu se află misiunea NASA spre Marte. Racheta a întâmpinat probleme după lansare

Data publicării:
lansare racheta marte
Lansarea rachetei Atlas V spre Marte. Foto: nasa.gov

NASA este încrezătoare că va putea îndeplini misiunea spaţială pe Marte, deşi racheta lansată joi, care transportă roverul Perseverance, a întâmpinat probleme tehnice şi funcţionează folosind doar funcţiile esenţiale, informează AFP, preluată de Agerpres. Specialiștii lucrează pentru aducerea vehiculului spațialla parametri normali.

"Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare de funcţionare cunoscută sub denumirea de 'mod de siguranţă' (safe mode - n.r.), probabil pentru că o parte a vehiculului spaţial era puţin mai rece decât se anticipase" atunci când "se afla în umbra Pământului", au explicat specialiştii de la Agenţia spaţială americană.

Racheta portantă Atlas V a ieşit între timp din umbra Pământului şi temperaturile de la bordul ei sunt în prezent normale.

"În prezent, misiunea Mars 2020 realizează o evaluare completă a stării vehiculului spaţial şi lucrează pentru a-l readuce la o configuraţie normală pentru zborul său spre Marte", au explicat inginerii de la NASA.

"Atunci când o rachetă intră în 'modul de siguranţă', toate funcţiile sale, cu excepţia celor esenţiale, sunt dezactivate până când ea primeşte noi comenzi de la centrul de control", au adăugat ei.

"Racheta este concepută pentru a se plasa în "modul de siguranţă'' atunci când computerele sale de bord detectează condiţii care nu se încadrează în parametrii prestabiliţi", potrivit specialiştilor de la NASA.

Au fost constatate şi câteva întârzieri la nivelul comunicaţiilor dintre rachetă şi centrul de control al misiunilor spaţiale, situat în California.

Vehiculul spaţial a transmis un prim semnal spre Terra la ora 13:15 GMT, însă abia în jurul orei 15:30 GMT sistemele de telemetrie - ce permit colectarea celor mai detaliate date ştiinţifice - au intrat în funcţiune.

Matt Wallace, directorul adjunct al misiunii, s-a declarat însă încrezător în şansele acesteia: "Tot ce am văzut până acum pare să fie corect şi vom afla mai multe detalii în scurt timp", după ce echipele de la NASA vor studia datele de telemetrie.

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor.

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani, la 18 februarie 2021.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Arnold Schwarzenegger și Uma Thurman, la 27 de ani de la premiera Batman & Robin: "Freeze și Ivy s-au reunit...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Ce amedă iei dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință? Ce dezastre acoperă?
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
De ce sunt atât de nocive alimentele ultraprocesate. Oamenii de știință: „Cresc riscurile de a dezvolta...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Demi Moore, mai apropiată ca oricând de Bruce Willis, de când actorul are demență: "Când sunt în L.A., trec...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...