Galerie Foto Mineri de acum 2.700 de ani aveau o dietă sofisticată. Consumau bere și brânză cu mucegai (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
branza cu mucegai bere
Foto: Getty Images

Nu este un secret că berea și brânza cu mucegai merg bine împreună. Însă un nou studiu arată cât de veche este asocierea acestor alimente în Europa. Muncitorii de la o mină de sare din Austria mâncau ambele produse cu până la 2.700 de ani în urmă, notează The Guardian.

Oamenii de știință au făcut descoperirea prin analizarea mostrelor excrementelor umane găsite în mijlocului minei Hallstatt din Alpii austriaci.

Frank Maixner, un microbiolog de la Institutul de Cercetare Eurac din Bolzano, Italia, care a fost principalul autor al raportului, a spus că a fost surprins să afle că cei care minau sarea acum mai bine de două milenii erau destul de avansați încât să „folosească fermentația intenționat”.

„În opinia mea, este foarte sofisticat”, spune Maixner. „Nu mă așteptam la așa ceva la vremea respectivă”.

Descoperirea este cea mai timpurie dovadă până la această dată privind maturarea brânzei în Europa, conform cercetătorilor.

Și în vreme ce consumul de alcool este cu siguranță bine documentat în scrieri vechi și dovezi arheologice, fecalele minerilor conțin prima dovadă moleculară a consumului de bere de pe continent, la acea vreme.

„Devine din ce în ce mai clar că nu numai că practicile culinare preistorice erau sofisticate, ci și că alimentele procesate complex precum și tehnica fermentației au avut un rol important în istoria noastră alimentară”, a spus Kerstin Kowarik, din partea Muzeului Istoriei Naturale de la Viena.

Orașul Hallstatt, un sit UNESCO, a fost folosit pentru producția de sare mai bine de 3.000 de ani.

Comunitatea „este un loc foarte special, este localizat în Alpi, în mijlocul pustietății”, spune Maixner. „Întreaga comunitate a muncit și trăit de pe urma acestei mine”.

Minerii și-au petrecut zile întregi acolo, muncind, mâncând și făcându-și nevoile în mină.

Datorită temperaturii constante de aproximativ 8 grade Celsius și concentrației de sare din mină, fecalele minerilor au fost păstrate mai bine.

Cercetătorii au analizat patru mostre: una ce datează din epoca bronzului, două din epoca fierului și una din secolul 18.

Foto: Muzeul de Istorie Naturală din Viena

Una dintre acestea, veche de aproape 2.700 de ani, conține două tipuri de ciuperci, Penicillium roqueforti și Saccharomyces cerevisiae. Ambele sunt cunoscute astăzi pentru folosirea lor în producția mâncării.

„Minerii din Hallstatt par să fi aplicat intenționat tehnologii pentru fermentația mâncării cu microorganisme care încă sunt folosite în zilele noastre în industria alimentară”, spune Maixner.

Ce mâncau oamenii în trecut

Cercetătorii au studiat și dieta minerilor, care consta în principal din cereale, unele fructe și fasole și carne ca surse de proteine.

„Dieta era exact ceea ce aveau nevoie acești mineri, în opinia mea”, a spus Maixner. „Este în mod clar echilibrată și ai toate componentele importante de care ai nevoie”.

Principale diferență față de meniurile actuale este gradul de procesare al mâncării, care era foarte scăzut la acea vreme. Minerii din epocile de bronz și fier foloseau cereale integrale, sugerând consumul de un fel de terci. Pentru minerii din secolul 18, cerealele păreau a fi măcinate, indicând faptul că mâncau pâine sau fursecuri.

O altă descoperire a studiului este compoziția microbiotei minerilor, sau setul de bacterii prezent în corpurile lor.

În cele patru mostre studiate, microbiota era foarte similară cu cea a populațiilor moderne care nu sunt din occident, care tind să aibă un stil de viață mai tradițional.

Aceasta sugerează „o schimbare recentă” a microbiotei oamenilor industrializați, „probabil datorită unui stil de viață modern, a unei diete moderne sau a progreselor medicale”, arată studiul.

Însă, microbiota este deseori legată de diferite boli moderne, potrivit lui Maixner. El spune că determinarea momentului când s-a întâmplat această schimbare mai exact ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă care a fost cauza.

Studiul a fost publicat miercuri în jurnalul Current Biology.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate