Foto Misterul dunelor de nisip circulare de pe Marte. Imaginea neobișnuită publicată de NASA

Data actualizării: Data publicării:
dune marte nasa
Imaginile unor dune de nisip „aproape perfect circulare” de pe Marte, publicate de NASA, i-au uluit pe oamenii de știință, Foto: NASA

Imaginile unor dune de nisip „aproape perfect circulare” de pe Marte, publicate de NASA, i-au uluit pe oamenii de știință, relatează The Independent.

Dunele de nisip de diverse dimensiuni și forme sunt obișnuite pe Marte, dar dunele circulare sunt rare, a precizat NASA într-un comunicat.

Imaginile, luate în emisfera nordică a lui Marte, au scos la iveală dune circulare cu forme asimetrice și înclinate spre sud, au spus cercetătorii de la Universitatea din Arizona.

Descoperirea poate dezvălui mai multe despre tiparele create de vânt pe Planeta Roșie.

Marte are cicluri de patru anotimpuri – vară, primăvară, toamnă și iarnă – similare cu Pământul, iar imaginile au fost realizate pentru a monitoriza modul în care înghețul dispare la sfârșitul iernii pe Planeta Roșie.

Într-un set de imagini ale Nasa, dunele rotunde de nisip par să nu aibă gheață, dar sunt acoperite de îngheț în alt set.

nasa dne
Foto: NASA

Înclinarea spre sud a dunelor sugerează că vânturile din acel moment de pe Planeta Roșie ar fi suflat nisipul în acea direcție, au spus oamenii de știință.

Dar aceștia nu sunt siguri ce fenomen ar putea crea dune aproape perfect circulare.

„Dunele de nisip cu diverse forme și dimensiuni sunt comune pe Marte. În acest exemplu, dunele sunt aproape perfect circulare, ceea ce este neobișnuit”, se arată în declarația Universității din Arizona.

Noile imagini au fost surprinse de sistemul de camere High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) care orbitează Marte.

MRO a fost lansat de NASA în 2005 pentru a studia Planeta Roșie cu scopul principal de a-i înțelege geologia, clima și pentru a căuta urme de apă și medii potențial locuibile de pe planetă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri