Sari la conținut

Astronautul Buzz Aldrin: Primii oameni care vor ajunge pe Marte nu trebuie să se mai întoarcă niciodată acasă

Al doilea om care a păşit pe Lună, astronautul şi inginerul Buzz Aldrin, crede că primii colonişti de pe Marte nu trebuie să mai revină niciodată acasă, pe Terra. Asta, în condiţiile în care Agenţia Spaţială Americană NASA şi-a anunţat intenţia de a trimite prima misiune pe planeta roşie nu mai târziu de 2026, deci peste 12 ani.

FOTO: Facebook.com/BuzzAldrinOfficial

Sunt aproape sigur că următoarea realizare monumentală a umanităţii va fi să trimită un pământean, o fiinţă umană, pe planeta Marte. Şi mă aştept ca asta să se întâmple în termen de două decenii de la a cincea aniversare a aselenizării, că în acest termen America va conduce prima misiune pe Marte”, a spus Buzz Aldrin, într-o discuţie online cu utilizatorii reţelei de socializare Reddit.

Am luat în considerare ideea că demersul ar putea fi realizat de sectorul privat. Dar este în puternică contradicţie cu crezul, convingerea mea potrivit căreia primii oameni care aterizează pe Marte nu trebuie să se mai întoarcă pe Pământ. Ei ar trebui să creeze de fapt baza unei colonii permanente”, explică Aldrin.

Ştiu că mulţi consideră că nu ar trebui să existe o astfel de misiune. Unii consideră chiar că este o misiune sinucigaşă. Nu şi eu. Nicidecum”, mai spune el, precizând că habitatul şi laboratorul ştiinţific va fi realizat şi organizat în detaliu, urmând să ajungă pe Marte în etape, de-a lungul a şase-şapte ani.

Prin urmare, „călătoriile în scop turistic dus-întors pe Marte pur şi simplu nu sunt o modalitate adecvată de a (transporta) fiinţe umane. Să trimiţi oamenii acolo şi să îi aduci înapoi, pentru o companie particulară, oricât de inteligentă, este FOARTE, foarte costisitor. (În plus), amână stabilirea coloniei permanente. (...) Acest scop nu trebuie nicidecum îndeplinit de o companie privată, ci ar trebui realizat de cei mai buni dintre cei buni la nivel internaţional. Iar liderii care se angajează să facă asta în decurs de două decenii, vor rămâne în istorie ca cei care au iniţiat o ocupaţie umană a sistemului solar”, mai spune Buzz Aldrin.