Video Imagini dezolante: Centură de gunoaie în jurul Capitalei. Lacul Fundeni, un adevărat dezastru ecologic

Data publicării:
barbat cu un batlan in brate
Pe lacul Fundeni, păsările și vidrele înoată printre munți de gunoaie Foto: captură video Digi24

Capitala este înconjurată de gunoaie. Mii de tone de deșeuri sunt depozitate ilegal de-a lungul Centurii București. Este un adevărat focar de infecție pentru oamenii care locuiesc în zonele din apropiere și foarte mulți dintre ei se vaită că această problemă există de ani de zile. Sunt aruncate de la deșeuri menajere și materiale de construcții până la animale moarte.

Timp de 2 ore ne-am plimbat prin localitățile de lângă Centura Capitalei, iar la fiecare pas am dat de câte o grămadă de gunoi. Prima oprire a fost la Domnești.

„Astea se vor întinde pe tot câmpul la primul vânt mai puternic. Cabluri foarte multe...”, constată un reprezentant al Gărzii de Mediu.

Maldăre de gunoaie menajere și resturi din construcții zac aici, în apropiere de Centura Bucureștiului. Oamenii care locuiesc în zonă nu se pot bucura de o priveliște prea plăcută și trebuie să trăiască zi de zi cu mirosul insuportabil.

Localnicii din Dragomirești se tem pentru sănătatea lor.

„Mai ales că eu stau pe partea asta cu Centura. Deci, vă dați seama. Mai avem și groapa de gunoi, care ne super-infectează. Mai ales vara, nu putem să stăm nici cu geamurile deschise”, povestește o femeie.

„Se simte, da, miros de stricăciune. Da, se simte un miros împuțit”, confirmă un alt localnic.

Oamenii spun că s-au săturat să trăiască cu atâta mizerie în jur.

„În tot Bucureștiul sunt gunoaie. Mă deranjează. Sincer. Mai ales în parcuri, la munte, unde te duci, trebuie să stai în gunoaiele altora”, spune nemulțumită o femeie.

„Este deplorabil. Nu înțeleg cum oamenii pot face așa ceva. Am observat și eu acum venind spre Chiajna. Mai avem mult până spre educație”, constată o tânără.

Autoritățile încearcă sa ia măsurile potrivite pentru ca oamenii să renunțe la acest obicei.

„Am început o inventariere. Mergem în fiecare comună limitrofă a Bucureștiului, sau oraș, în cazul celorlalte localități. Pozăm locurile în care au fost depozitate ilegal aceste deșeuri. Facem un dosar al comunei respective și le dăm alternativă: ori plătiți amenzi, ori băgați banii de amenzi în motorină și cărați gunoaiele”, a explicat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.

Cei care sunt prinși că aruncă gunoaie la voia întâmplării primesc amenzi de până la 30 de mii de lei.

Lacul Fundeni. Lebede, rațe și vidre înoată printre deșeuri

Lacul Fundeni din Capitală e o veritabilă groapă de gunoi, lăsată uitării în ultimii 30 de ani. Tot malul este împânzit de deșeuri, camuflate în unele părți cu pământ, iar mirosul este pestilențial. Gunoaiele provin de la gospodăriile aflate pe marginea apei sau au fost aduse de transportatorii ilegali. Primăria și Apele Române au început să curețe zona, dar de luna viitoare ar mai putea aparea o problemă cu groapa la care să ducă deșeurile, cea de la Chiajna. Edilul Capitalei, Nicușor Dan, spune că discută cu reprezentanții IRIDEX să găsească o soluție. 

Lacul Fundeni este un adevărat dezastru ecologic, cu maluri pline de ambalaje, sticle sau chiar piese de mobilier.

Râul Colentina, din care face parte Lacul Fundeni, este unul dintre cele mai murdare cursuri de apă din București. Zilnic, aici s-au strâns tone de gunoi, iar lacul, în locul unor alei amenajate cu arbori și flori, este înconjurat de mormane de deșeuri.

În unele zone, grămezile de deșeuri au fost acoperite în mod repetat.

„S-a astupat cu pământ, s-au mai adus mașini, mai de demult, și s-a pus în zonă, ca să nu mai poți să îl scoți. Mirosul e insuportabil. Și cu balta asta trebuie o acțiune în forță. Aici erau niște specii rare de pește, biban, caras, novac, dar nu mai sunt din cauza mizeriei”, spune un bărbat.

Printre munții de gunoaie de pe maluri, mai plutesc lebede, rațe sălbatice și vidre.

Întâlnim un bărbat care ține în brațe o pasăre mare:

- Bâtlan de ăla, nu știu de care e, spune bărbatul.

- Ce faceți cu el?

- Îl duc la ăștia de la Primărie să îl ducă la...

- Să îl ducă la Protecția Animalelor?

- Da, că e pe cale de dispariție.

- Nu îi e mai bine în lac?

- Păi nu, că nu mai poate să zboare, că l-au bătut lebedele.

- Cine lasă gunoaiele astea aici?

- Cine mai vine de pe stradă și aruncă cu mașinile, îl aduce și îl aruncă aici.

Utilajele nu pot interveni pentru că ar rămâne blocate în gunoaie

Echipele de la ADP Sector 2 au scos în 5 zile aproape 350 de tone de gunoaie din zonă. Edilul spune că problema nerezolvată a deșeurilor este cauzată de birocrație.

„Primăria Sectorului 2 voia să amendeze Apele Române, Apele voiau să amendeze Primăria, pentru că cetățenii aduceau deșeuri. Primul lucru a fost să pornim un protocol, prin care să luăm noi acest gunoi. În acest moment, sunt duse la IRIDEX, care își încheie activitatea la 1 mai. Avem mare nevoie ca Nicușor Dan să aprobe un tarif și o groapă la care să ducem gunoaiele”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Reprezentanții Apelor Române susțin că tonele de gunoaie de pe mal le-ar bloca utilajele. Într-un răspuns pentru Digi24 ei, aceștia declară: „Ne-am alăturat încă de la început demersului Primăriei Sectorului 2 şi când va fi posibil, vom interveni şi cu un utilaj cu şenile”.

Acțiunea de curățare de la Fundeni va mai dura două săptămâni, după care echipele se vor muta la Dobroești.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri