Încă o lovitură climatică pentru Suedia

Data publicării:
kebnekaise

Cel mai înalt pisc din Suedia, un ghețar de pe vârful sudic al Muntelui Kebnekaise, este în plină topire din cauza creșterii neobișnuit de mari a temperaturilor arctice, atrag atenția oamenii de știință.

„Nu am văzut niciodată atât de multă zăpadă topită la vârful sudic, cum se întâmplă în vara asta”, a declarat Gunhild Rosqvist, profesor de georgafie al Universității din Stockholm și șeful stației meteo Tarfala din apropierea muntelui.

În ultimii ani, Rosqvist a folosit acest pisc ca reper, pentru a măsura impactul schimbărilor climatice, transmite The Guardian.

Kebnekaise, o destinație turistică populară din Suedia, are două vârfuri: piscul sudic, care este un ghețar montan, și cel nordic – neacoperit de gheață.

Vârful sudic al Muntelui Kebnekaise a pierdut, în perioada 2-31 iulie, 4 metri de zăpadă.

Asta înseamnă că circa 14 centimetri din stratul de zăpadă s-au topit în fiecare zi pe ghețar în luna iulie, timp în care, la altitudini joase, Suedia s-a confruntat cu incendii de vegetației în ultimele săptămâni în toată țara, chiar și în Cercul Arctic, a atras atenția Rosqvist.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri