VIDEO. Suedia stinge cu bombe incendiile devastatoare din țară

Data actualizării: Data publicării:
167shycptbb11

Suedia, care se confruntă cu incendii majore de pădure, a luat decizia de a trimite avioane de luptă pentru a stopa flăcările. Însă nu cu apă, ci cu bombe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De aproape două săptămâni, focul mistuie pădurea Alvdalen, din centrul Suediei.

Iar ca situția să fie de-a dreptul de coșmar, incendiul începuse să înainteze spre o bază militară cu depozite pline de obuze.

Baza fiind situată într-un loc greu accesibil, pompierii au trebuit să apeleze la forțele aeriene suedeze, relatează publicația The Local.

Armata suedeză a trimis, miercuri, o escadrilă de avioane de luptă Jas 39 Gripen, pentru a încerca să limiteze cu bombe răspândirea flăcărilor.

Raționamentul? „Oxigenul din foc poate fi îndepărtat cu ajutorul bombelor (...) Analiza noastră preliminară indică faptul că va avea un efect bun”, preciza într-un comunicat de presă, înainte de intervenția forțelor aeriene, șeful serviciului de pompieri din zonă, Johan Szymanski.

Bombele, model GBU-49, au căzut de la 3.000 de metri, cu o viteză de 550 de kilometri/h, înainte de a-și atinge țintele.

În acest fel, avioanele au reușit să stingă flăcări pe un perimetru de până la 100 de metri de la locul în care a picat bomba.

Guvernul suedez a autorizat agenţia de protecţie civilă să ceară asistenţă din partea NATO constând în avioane de stingere a incendiilor, dacă este necesar, pentru a face faţă incendiilor de pădure devastatoare, a anunţat joi premierul Stefan Lofven, citat de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Riscul izbucnirii de noi incendii în Suedia „rămâne foarte ridicat'', a declarat Lovfen presei. Agenţia de protecţie civilă MSB va fi autorizată să ceară ajutor din partea NATO şi a partenerilor NATO până la 10 august, potrivit guvernului suedez.

Serviciul de meteorologie a prognozat pentru sfârşitul săptămânii o vreme mai rece, cu unele precipitaţii.

Suedia a primit asistenţă din partea mai multor ţări din UE şi a Norvegiei vecine, constând inclusiv în avioane şi elicoptere. Membră a UE, dar nu şi a NATO, Suedia a cooperat încă din 1994 cu Alianţa Nord-Atlantică în cadrul programului Parteneriat pentru Pace.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri