Vârful Mont Blanc se „mișcă” și este mai mic cu doi metri decât era în 2021

Data actualizării: Data publicării:
varful mont blanc
Vârful Mont Blanc avea la o măsurătoare efectuată în septembrie o altitudine de 4.805,59 metri, cu 2,22 de metri mai mică decât la precedenta măsurătoare, în 2021. FOTO: Profimedia Images

Vârful Mont Blanc avea la o măsurătoare efectuată în septembrie o altitudine de 4.805,59 metri, cu 2,22 de metri mai mică decât la precedenta măsurătoare, în 2021, anunţă joi topografi experţi din Haute-Savoie, o diferenţă care poate reflecta variaţii pluviometrice din vară şi care a mai fost observată în trecut, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Mont Blanc ar putea foarte bine să fie mult mai înalt în doi ani, la viitoarea măsurătoare. Strângem date pentru generaţiile viitoare. Nu suntem aici pentru a le interpreta. Lăsăm asta oamenilor de ştiinţă”, a explicat un expert, îndemnând „să nu se folosească măsurătoarea pentru a bate câmpii”.

Aproximativ 20 de persoane, repartizate în opt echipe şi înarmate cu instrumente de ultimă oră şi echipate pentru prima oară cu o dronă, s-au căţărat la jumătatea lui septembrie pe acest vârf din Europa Occidentală pentru a efectua mai multe măsurători.

Este vorba despre cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, care are ca scop colectarea de date care să ofere informații despre impactul modificărilor climatice asupra muntelui, o iniţaitivă lansată în 2001.

„În urma acestor campanii de măsurători, am învăţat deja multe. Ştim că vârful este într-o mişcare continuă, atât ca altitudine, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi ca poziţie”, a subliniat expertul.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri