Dezvăluirile expertului care a făcut analiza firelor de păr ale Simonei Halep

Data actualizării: Data publicării:
simona halep suparata
Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj FOTO: Getty Images

Profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de toxicologie de la Spitalul Universitar Garches, care a examinat părul Simonei Halep și care a fost unul dintre martorii experți la care jucătoarea de tenis a apelat pentru a-și construi apărarea,  denunță suspendarea de patru ani și spune: „condamnăm o nevinovată”.

„Am crezut că visez... Aici suntem în plin proces de condamnare a unei femei nevinovate. Ea a militat întotdeauna pentru un sport fără dopaj. Iar aici este o greșeală. Având în vedere concentrația substanței din părul ei, este imposibil ca ea să fi luat roxadustat în mod eficient. Roxadustat este o moleculă care aproape că nu există în Europa, nu există în Statele Unite și ea a fost contaminată de două ori cu ea, potrivit ITIA. Nu are nicio logică!”, a declarat expertul într-un interviu pentru publicația franceză L’Équipe.

Acesta a mai spus că nivelul de roxadustat al Simonei este de 0,2 nanograme pe mililitru (în urină), ceea ce „nu înseamnă nimic”, pentru că poate proveni de la suplimente alimentare. De asemenea, a dat exemplul unei paciente tratată în Franța cu roxadustat, căreia i-a examinat, de asemenea, părul, ocazie cu care a descoperit o concentrație de peste 100 de ori mai mare decât cea din părul Simonei.

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat, marți, că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic (AAF) pentru folosirea substanței interzise „roxadustat” la US Open în 2022, depistat după teste de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație a fost legată de „nereguli în pașaportul biologic” (ABP) al lui Halep. Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat ca martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii la comisie.

Reacția Simonei Halep după suspendare

„Este o mare nedreptate!” - asta spune Simona Halep, în prima reacție în fața jurnaliștilor, după decizia suspendării pentru dopaj. Sportiva spune că va ataca decizia și că va lupta până la capăt pentru a dovedi că este nevinovată. Și tatăl tenismenei spune că niciodată nu vor accepta faptul că a fost pedepsită pentru ceva ce nu a făcut.

„Șocată aș putea să spun și e o mare nedreptate ce se întâmplă. Nu am luat niciodată dopaj și nu m-am dopat absolut niciodată și toate acestea o să iasă la iveală într-o zi și o să las experții să discute absolut orice, pentru că ei știu mai bine ceea ce s-a întâmplat și sunt convinsă că într-o zi o să dovedesc că sunt nevinovată și sunt curată. Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept din toate punctele de vedere. Sunt foarte dezamăgită și pot să spun că sunt șocată că se poate judeca un sportiv doar pe presupunere, pe nimic concret, toate analizele mele de sânge au fost negative și nu s-a găsit absolut niciodată substanțe interzise. La urină doar pe data de 29, când a ieșit o cantitate infimă de roxadustat. O să fac apel la această decizie fără sens, din punctul meu de vedere, și sper că o să iasă adevărul la iveală într-o zi și o să lupt până la capăt ca să arăt acest lucru”, a declarat Simona Halep.

Tatăl sportivei, Stere Halep, a declarat: „100 de ani să-i dea suspendare, nu putem să recunoaștem așa ceva. Că vor unii să o scoată vinovată, asta e treaba lor. Dacă lucrurile merg în felul ăsta, păcat mare pentru toți sportivii, că li se poate întâmpla la oricare și trebuie... legea internațională trebuie să facă ceva pentru acești oameni, care trebuie să schimbe ceva. Adică, nu se poate ca numai sportivul să fie vinovat.”

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri