Temperatura din București crește cu 3° C, din nord până în sud. Explicația specialiștilor

Data actualizării: Data publicării:
doua tinere merg pe langa fantana arteziana din piata unirii din bucuresti intr-o zi cu canicula
Val de căldură în România. Foto: Profimedia Images

2.500 de hectare de spațiu verde au dispărut din București, în ultimii 20 de ani. Cele mai multe zone verzi au fost transformate în cartiere de locuințe, mai ales în sudul orașului. De aceea temperaturile sunt cu până la 3 grade Celsius mai mari decât în nord.

Piața Unirii este unul dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală. Este de asemenea și locul unde nu există foarte mulți copaci și verdeață. Așa că acum la orele prânzului termometrele indică aici, în bătaia soarelui, 46,6 grade Celsius.

Cea mai călduroasă perioadă din an le-a reamintit bucureștenilor care locuiesc în zonele din centrul Capitalei cât de mult le lipsesc spațiile verzi și mai ales zonele umbrite. Dacă la Piața Unirii termometrele depășesc 46 de grade la soare, în Nordul Bucureștiului sunt 43,3 grade la soare. Atât arată termometrele în zona Kiseleff, o diferență de aproape patru grade față de centrul Capitalei, aici însă sunt mulți copaci și multă verdeață.

-Eu sunt o norocoasă sunt o pensionară deja că sunt aici la o bucățică de verdeață.

-Aici e clar mult mai bine, datorită faptului că e atâta verdeață, vegetație.

Oamenii spun că și-ar dori să fie mai mulți copaci și verdeață în zonele din sudul Capitalei.

-Pomii își spun cuvântul, îți dau umezeală, umbră orice. Mai multă verdeață trebuie, dar cine să le îngrijească, aia e problema.

-Ar fi mai bine dacă ar fi mai mulți copaci, dar nu e deloc umbră, e soare e terminabil, la noi în țară nu o să fie niciodată umbră, niciodată bine.

Asociațiile de protecție a mediului spun că temperaturile resimțite de oameni sunt strâns legate de suprafața verde dintr-o anumită zonă.

Dan Trifu- reprezentant Asociație de Mediu: De la Statuia Aviatorilor, acea zonă până după parcul Herăstrău temperatura scade față de celelalte zone ale orașului, vorbim aici de zona Sud, Est Vest, zone care au de 4 ori mai puțin spațiu verde. În București aveam după revoluție 3.500 de hectare de spațiu verde, iar nenorocirea este că populația Bucureștiului s-a mărit semnificativ.

Datele Asociațiilor de Mediu arată că în Capitală avem un deficit de 1,5 milioane de arbori.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri