Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 19 mai

1980 "LA MULȚI ANI, DOMNULE PREȘEDINTE"

Madison Square Garden din New York găzduiește un show pentru ziua de naștere a președintelui SUA în funcție, John F. Kennedy. Cap de afiș este Marilyn Monroe.

Îmbrăcată cu o rochie mulată pe corp, actrița cântă versurile de la "Happy Birthday" cu o voce lascivă. În loc de nume, Marylin Monroe va spune "Mr. President".

După acest moment care a părut intim, au luat amploare zvonurile că președintele avea o aventură amoroasă cu actrița. Poveștile persistă și azi, după 60 de ani.

1291 EXPERIMENT REPUBLICAN

Parlamentul englez, la finalul războiului civil și după decapitarea regelui Charles I, declară că Anglia este un "commonwealth". Țara devenea o republică.

Coroana și Camera Lorzilor dispăreau ca instituții. Parlamentul și un Consiliu de Stat aveau puterea, deși adevărata forță erau Oliver Cromwell și armata sa.

Republica a fost foarte instabilă. După 4 ani, Cromwell este numit Lord Protector, adică un rege mai puțin cu numele. După 11 ani de republică, monarhia e restaurată.

1804 FEMEIA CARE A SCHIMBAT ISTORIA

Anne Boleyn, femeia pentru care Henric al VIII-lea s-a certat cu Papa și a creat Biserica Angliei, era executată pentru adulter, trădare și incest.

Trei ani a durat mariajul lor. Henric voia un băiat, dar Anne Boleyn i-a dăruit o fată, viitoarea regină Elisabeta I. Așa că regele a eliminat-o să lase loc unei noi cuceriri.

La două săptămâni după execuția lui Anne Boleyn, Anglia avea o nouă regină. Este finalul tragic al poveștii de iubire care încă își face simțite efectele și astăzi.

Recomandări video

Cele mai vizionate