Când va fi gata autostrada către munte? Ministrul transporturilor a petrecut 7 ore în trafic de la București la Brașov

Data publicării:
coada masini munte
Aglomerație pe drumul spre munte Foto: captură TV
Din articol

Cei care care visează la autostrada spre munte mai au de așteptat. Ministrul transporturilor, Lucian Bode, spune că abia peste doi ani ar putea demara lucrările pentru acest drum de mare viteză. Până atunci, autoritățile caută soluții rapide pentru aglomeraţia de pe DN1: de pildă, un drum forestier din zona Azuga, care ar putea prelua o parte din trafic.

„Categoric, nu renunțăm la autostrada Comarnic-Brașov, dar până la construirea autostrăzii, noi suntem obligați să venim cu soluții alternative”, a spus ministrul Lucian Bode, miercuri seara, la Digi24.

Una dintre aceste soluții este Drumul Județean Câmpina-Valea Doftanei-Săcele (DJ1o2I). De la Câmpina la Valea Doftanei sunt 35 de km de drum județean asfaltat. De la Valea Doftanei până la granița cu Brașovul sunt 14 km de drum neasfaltat, dar care este prins în PNDL și poate fi finanțat integral. De la limita cu județul Brașov până la Săcele, sunt 12 km de drum județean pietruit, care de asemenea poate intra într-un program de finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Aproximativ 18 milioane de euro ar fi valoarea investiției necesare pentru amenajarea celor 61 de km de drum județean - a explicat ministrul.

dn1 varianta
Alternative la DN1, pe drumul spre munte: Varianta cu galben este drumul județean. Porțiunile cu portocaliu sunt drumuri forestiere Foto: captură TV

Întrebat în cât timp ar putea fi rezolvată problema drumului județean, Lucian Bode a spus: „În orice caz, până la începerea lucrărilor la autostrada Comarnic-Brașov, vorbim de 2-3 ani de zile, acest drum trebuie finalizat. Pentru că mulți fac greșeala și spun: Construim autostrada X în patru ani de zile. Da, poți să construiești Comarnic-Brașov în 4 ani, dar să spui 'În 4 ani începând de astăzi' faci o mare  greșeală. Pentru că până la momentul construirii autostrăzii, trebuie să ai studiu de fezabilitate revizuit - și vorbim de șase luni minim - , trebuie să ai proiectul tehnic realizat, toate avizele și vorbești de patru ani de la momentul în care bagi primul hârleț”, a declarat ministrul transporturilor, Lucian Bode, miercuri seara, la Digi24.

Prin urmare, construirea autostrăzii Comarnic-Brașov nu poate începe mai devreme de doi ani, a confirmat ministrul Bode.

Cum ar putea fi asigurată finanțarea

El a explicat că Ministerul Transporturilor va elabora o hotărâre de guvern prin care va prelua toate proiectele de parteneriatele public-privat - „o șmecherie” a fostului guvern PSD, după cum le-a calificat ministrul -  ce vizează dezvoltarea infrastructurii de transport din România. Din punctul de vedere al ministrului Lucian Bode, un proiect multianual ce s-ar putea ridica la un miliard de euro ar putea fi finanțat de la bugetul de stat.

Cele două variante ocolitoare, Comarnic și Bușteni, ale DN1 pot fi finanțate prin fonduri europene - Programul Operațional Infrastructură Mare. Pe de altă parte, unitățile administrativ-teritoriale ale orașelor Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal au format o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, eligibilă la finanțare pe fonduri europene, ce ar putea să asigure decongestionarea traficului în zona respectivă, de pildă prin pasarele supraterane, sensuri giratorii, poduri, lărgirea la patru benzi unde se poate a DN, drumuri alternative. Tot cam doi ani ar dura finalizarea acestor rute, a precizat ministrul. În acest an, ele ar trebui să intre în execuție, a adăugat Lucian Bode.

El a spus că se simte ca și cum s-ar găsi „într-un câmp cu bombe” atunci când e vorba de infrastructura de transport.

Ministrul a mărturisit că i s-a întâmplat să fie prins în ambuteiaj pe DN1, ultima dată chiar la sfârșitul anului trecut, în 30 decembrie, când de la București la Brașov a făcut șapte ore. „M-am gândit la toți cei care au guvernat România din 2002 până în prezent și care, din păcate, n-au reușit să realizeze acest obiectiv, cu o singură excepție: Ludovic Orban în 2007, ministru al transporturilor, a reușit să finalizeze procedura de achiziție. Din păcate, consorțiul declarat câștigător, cu care s-a semnat contractul, nu a mai găsit finanțarea și nu a mai continuat proiectul. M-am gândit la toți cei care ar fi trebuit să realizeze acest obiectiv, 58 de km de autostradă, din 2002, când a fost prima încercare, până în prezent”, a răspuns ministrul, întrebat la ce s-a gândit în timpul celor șapte ore pierdute pe drum.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri