Biblioteca din gunoi. Mii de volume au fost salvate de la incinerare

Data actualizării: Data publicării:
gunoier biblioteca -focus

Ce faceți, oare, cu acele cărți pe care nu vreți să le mai citiți și nici măcar să le păstrați? Aparent, majoritatea le aruncă la primul coș de gunoi. Le-au observat cu mâhnire angajații serviciului de salubritate din capitala Turciei, Ankara. Așa că Guven Akin și colegii lui au decis să vină cu o nouă abordare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Gunoierii din Ankara își fac apariția în fiecare dimineață la 7, indiferent de vreme. Güven Akin golește fiecare pubelă de gunoi, dar verifică cu atenție fiecare pungă. Caută cărți. Nu crede că locul lor e la coșul de gunoi. De ani buni, el și colegii săi adună cărți și le aduc la depozitul din Çankaya.

„În copilărie, mi-ar fi plăcut să am cărți, dar am crescut într-un cartier sărac și de multe ori nu se găseau nici măcar manuale. Oricum nu ne-am fi putut permite să le cumpărăm”, spune Güven Akin, angajat la salubritate.

Peste 20.000 de volume salvate de la incinerare

Acum adună cărți pentru biblioteca firmei de salubritate. Întâi de toate, cărțile sunt curățate, apoi sortate. Angajații au salvat de la incinerare peste 20.000 de volume.

„Sunt cărți pentru toate gusturile. Avem posibilitatea să mai învățăm și noi. E minunat”, spune Güven Akin.

Există câte ceva pentru toată lumea în această bibliotecă: romane de mâna a doua, manuale și multe altele. În ultimii zece ani, numărul celor care citesc a crescut de la 30 la 42 la sută în Turcia. Biblioteca e un semn al acestei tendințe.

biblioteca gunoierilor focus
Gunoierii din Ankara și-au făcut bibliotecă din cărțile pe care le-au găsit aruncate

„Am lucrat ca măturător de străzi. Și eu găseam cărți. Le dădeam copiilor sau le luam acasă, înainte de a fi înființată biblioteca”, spune și Ali Çetin, u alt angajat la salubritate.

La un moment erau, pur și simplu, prea multe cărți. Așa că cineva a venit cu ideea de a înființa o bibliotecă în acest depozit, iar compania a fost de acord.

„Angajații își pot petrece timpul cu folos în pauze sau după ce termină programul. Biblioteca a devenit faimoasă prin intermediul rețelelor sociale. Am primit donații de cărți din toată țara”, povestește Emirali Urtekin, managerul firmei de salubritate.

Următorul proiect e să transforme un vechi camion de gunoi într-o bibliotecă mobilă pentru copii.

Güven Akin și colegii săi nu sunt doar mari iubitori de cărți, ci și muzicieni în devenire. Și-au găsit instrumentele tot datorită gunoiului. „E un sunet foarte plăcut când bați în coșurile goale de gunoi. Obișnuiam să facem asta ca să mai treacă timpul. Așa a început totul”, povestește Güven Akin.

Așadar, Ankara nu se laudă doar cu o bibliotecă a gunoierilor, ci și cu o orchestră a gunoierilor, cu instrumente improvizate, care pregătește spectacole și în străinătate.

„Societatea trebuie să se obișnuiască cu gândul că și noi putem face astfel de lucruri. Să fii gunoier nu se rezumă doar la a strânge gunoiul”, spune Güven Akin.

Gunoierii din Ankara arată lumii că gunoiul poate fi reciclat pentru binele întregii comunități.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri